Tojásmentes édességek RECEPTEK

Tojásmentes édességek RECEPTEK

Tojásallergiásoknak, vegánoknak ideális receptek

80 perc
Diós-áfonyás kuglóf

Hozzávalók: 250 ml rizstej, 1 cs. porélesztő, 120 g nádcukor, 500 g tönkölyliszt, csipetnyi só 75 g darált dió, 100 g aszalt tőzegáfonya, 30 g extra szűz olívaolaj, 2 kk. vaníliapor, 1 bio citrom héja, 1 kk. őrölt fahéj.
A rizstejet felmelegítjük, beleszórjuk a porélesztőt és hozzáadunk 1 tk. cukrot. Félretesszük amíg felfut. Eközben a lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Elkeverjük a cukorral, csipetnyi sóval és a darált dióval. Beleforgatjuk a tőzegáfonyát és az olívaolajat. Végül alaposan elkeverjük a lisztben a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat is. A lisztes keverék közepén mélyedést vájunk, ide öntjük az élesztős rizstejet. Előbb kanállal, alaposan elkeverjük a száraz és nedves hozzávalókat, majd addig dagasztjuk a tésztát, amíg maradéktalanul elválik a keverőtál falától. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ezután szilikon kuglófformába egyengetjük. A formában még 30 percig kelni hagyjuk. 170 fokon kb. 40 percig sütjük.

Hírdetés

65 perc
Fordított körtetorta

Hozzávalók: 3 ek. chia mag + 10 ek. víz, alaposan elkeverve és állni hagyva, 2 nagyobb körte, 100 g nádcukor, 150 g barna nádcukor, 50 g extra szűz olívaolaj, 125 g mandulajoghurt/ zabtejszín, 150 g tönkölyliszt, 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 ek. sütőpor, 1 tk. fehéj, 1 csapott tk. őrölt szegfűszeg, 1 csapott tk. őrölt gyömbér, csipetnyi tengeri só.
A chia magot elkeverjük a vízzel és állni hagyjuk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd egy 23 cm átmérőjű piteformát kibélelünk sütőpapírral, amit enyhén be is vizezünk. A körtét vékonyra szeleteljük. Egy tapadásmentes serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáljuk a 100 g nádcukrot. Amikor elkészül, eloszlatjuk a nedves sütőpapírral bélelt formában. Ezután a formában szépen elrendezzük a körteszeleteket, és félretesszük. A tésztához alaposan elkeverjük a chia magos masszát, a 150 g barna nádcukrot, az extra szűz olívaolajat és a mandulajoghurtot. Egy másik keverőtálban elkeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, a fűszereket és a csipetnyi sót. Végül a chiás és a lisztes keveréket jó alaposan összedolgozzuk, és a tésztát a körték tetejére öntjük, majd szépen elegyengetjük. Kb. 40–50 perc alatt sütjük készre.

30 perc
Mazsolás-diós muffin

Hozzávalók: 2 bögre hajdinaliszt, 1 bögre nádcukor, 1cs. sütőpor, vanília, fahéj, 6 ek. kókuszolaj, 1/2 bögre mazsola, 1/2 bögre dió, ¾ bögre víz.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a mazsolát és a diót is, majd hozzáöntjük a kókuszolajat és a vizet. Lágy mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Ha kevés a folyadék, akkor tegyünk még hozzá annyit, hogy a tészta lágy legyen, majd adagoljuk a tésztát a kibélelt vagy kikent muffinformába. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »