Többtucatnyian estek el a jemeni harcokban

Heves harcok bontakoztak ki a jemeni kormányerők és a húszi lázadók között az ország nyugati partvidékén, a jemeni biztonsági erők illetékesei azt közölték szombaton, hogy az elmúlt egy napban legalább 78-an haltak meg és többtucatnyian megsebesültek.

A harcok előző nap robbantak ki a Hodeidától mintegy 80 kilométerre délre fekvő al-Fazah környékén. Nabil al-Szufi, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a veszteség nagy részét a kormányerők könyvelték el.

Az összetűzés azzal kezdődött, hogy a húszik rajtaütöttek a hadsereg egyik dandárján, majd nagyszabású támadást indítottak ellenük.

Oszama Haszan, a húszik által működtetett egyik sajtorgánum szóvivője azt állította Twitter-bejegyzésében, hogy 238 kormánykatona halt meg és sebesült meg az offenzívában.

Hírügynökségi jelentések szerint a kormányerőket támogató, szaúdiak vezette koalíció körbezárta a húszik kezén lévő Hodeidát, segélyszerveztek pedig attól tartanak, hogy ezzel lezárul a létfontosságú humanitárius folyosó, amelyen át segélyeket juttatnak el több millió nélkülöző civilhez a húszik ellenőrzése alatt álló tartományokban.

A koalíciós erők egyik szóvivője már kedden azt mondta, hogy 20 kilométerre közelítették meg Hodeidát, de nem árulta el, hogy meg is ostromolják-e a Vörös-tenger partján fekvő várost, amelyre régóta fáj a foguk.

Hírdetés

Jan Egeland, a Norvég Menekülttanács nevű segélyszervezet főtitkára közölte a Reuterssel, hogy a koalíciós szárazföldi erők már az erősen védett és aláaknázott város küszöbén állnak, és civilek ezrei menekülnek a peremkerületekből.

„Nem szabad háborúnak kirobbannia Hodeidában, mert ez olyan lenne mintha harcok dúlnának Rotterdamban vagy Antwerpenben, vagyis a hozzá hasonló városokban” – fejtette ki Egeland.

Segélyszervezetek vezetői arra próbálják rávenni a szaúdi koalíciós erőket fegyverekkel és hírszerzési információkkal ellátó országokat, hogy próbálják tárgyalásra bírni az ENSZ égisze alatt az öbölbeli szunnita országokat és az Irán támogatását élvező húszikat, hogy elkerüljenek még egy vérengzést, és véget vessenek a három éve dúló háborúnak.

Hodeida kikötőjén keresztül jut be az élelmiszerszállítmányok körülbelül 70 százaléka Jemenbe. Az arab katonai szövetség azzal vádolja a húszikat, hogy arra használják ezt és az ellenőrzésük alatt álló többi kikötőt, hogy Iránból érkező fegyverekhez és lőszerekhez jussanak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ adatai szerint közel 6400 civil vesztette életét és mintegy 10 ezer sebesült meg a jemeni polgárháborúban az elmúlt három évben. A világszervezet szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »