Többtucatnyi halálos áldozata van az indiai áradásoknak és földcsuszamlásoknak

Legkevesebb 67 ember halt meg a nyugat-indiai Mahárástra államban az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték a hatóságok pénteken.

A Reuters hírügynökség által közölt számadatokkal szemben az AP amerikai hírügynökség 47 halottról számolt be. A hatóságok korábban "csak" 18 halálos áldozatot jelentettek.

Uddhav Thákeraj, Mahárástra főminisztere elmondta, hogy a mentésben a hadsereg is részt vesz. Egy másik tisztségviselő szerint viszont a munkálatok így is lassan haladnak, mert a heves esőzések és a kiöntött folyók miatt a munkagépeket nehezen tudják mozgatni.

Legalább 36 ember halt meg a Mumbaitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Tálijéban, ahol egy földcsuszamlás letarolta a település nagy részét – közölte az állami kormányzat egyik minisztere.

További 27 ember Mahárástra állam különböző részein vesztette életét a földcsuszamlások és a heves esőzések miatti balesetek miatt. Legalább négy ember az állam székhelyén, Mumbaiban halt meg, miután egy épület összeomlott.

Az állami kormányzat neve elhallgatását kérő illetékese a Reutersnek elmondta: attól tartanak, hogy további több tucat ember rekedt a földcsuszamlások miatt a föld alatt Szatára és Rájgad kerületekben.

Narendra Modi indiai miniszterelnök fájdalmát fejezte ki a halálesetekkel kapcsolatban. Twitter-bejegyzése szerint szorosan nyomon követik a helyzetet, és segítségnyújtásban részesítik a természeti csapások által sújtott személyeket.

Hírdetés

India nyugati partvidékének egyes részein 594 milliméternyi csapadék hullott 24 óra alatt, ami arra kényszerítette a hatóságokat, hogy evakuálják az embereket a veszélyeztetett területekről.

"A váratlanul lezúduló, nagyon heves esőzések földcsuszamlásokat váltottak ki számos helyen, és megáradtak a folyók" – mondta Thákeraj. "Kénytelenek vagyunk leengedni a vizet a tározókból, és ennek megfelelően elköltöztetjük az embereket. A folyópartok közelében élőket biztonságosabb helyekre költöztetjük" – jelentette ki. A part menti területeken folytatott mentési munkálatokban a haditengerészet és a hadsereg is segített – tette hozzá.

Az állam folyói kiöntöttek azután, hogy a hatóságok megnyitották a víztározókat, miután a térség egyes részein több mint 200 milliméter csapadék hullott le 24 óra alatt.

Több száz településen – falvakban és kisebb városokban – nincs áram, sem ivóvíz.

Megemelkedett a folyók vízszintje a szomszédos Karnátaka és Telangána államokban is, a helyi hatóságok figyelemmel kísérik a helyzetet.

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól szeptemberig tart. Mindazonáltal India éves csapadékmennyiségének 70 százaléka ebből az időszakból származik, ez pedig létfontosságú az ország mezőgazdasága számára.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »