Többször majdnem a nulláról kellett felépíteni a haderőt

A magyar haderő története arról is szól, hogy többször majdnem a nulláról kellett felépíteni egy egészen új, más céloknak megfelelő haderőt – emelte ki a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Kovács Vilmos elmondta: 1848-ban állt fel az első önálló magyar haderő, majd 1868-tól az Osztrák Magyar Monarchiában működött a magyar királyi honvédség 1918-ig..

Ezt követően a trianoni békediktátum, és a második világháború is új helyzeteket teremtett az ország és a honvédség számára – fejtette ki a parancsnok.

Hírdetés

Jakusch Gabriella, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a 170 éves Magyar Honvédség programsorozatban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész évben folyamatosan rendezvényeket tart. A honvédség történetét bemutató vándorkiállításuk az egész országot végigjárja, míg angol nyelvű verzióját több külföldi nagyvárosban – köztük a NATO-parancsnokságokon, kulturális intézetekben – is bemutatják.

Kiemelt programjuk volt a Lajta Monitor Múzeumhajó országjárása, az egykori hadihajó 11 városban mintegy 32 ezer látogatót fogadott.

Június 23-án, a múzeumok éjszakáján, a tradicionális katonai sportokat szeretnék bemutatni, és a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára is megemlékeznek – fejtette ki Jakusch Gabriella.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »