Többször is járt a merénylet előtt a buzibárban a tömeggyilkos

Omar Mateen, az orlandói tömegmészárlás elkövetője a 49 halálos áldozatot követelő támadás előtt többször járt a Pulse nevű melegbárban, rendszeresen böngészett kifejezetten a homoszexuálisoknak szóló közösségi oldalakat, és felmerült annak gyanúja is, hogy terrorakcióra készült az orlandói Disneyworldben – derült ki különböző amerikai lapok beszámolóiból

Magyar Menedék - Sitchin

Két újság is – a Los Angeles Times és az Orlando Sentinel – a tragédia szemtanúival, illetve a melegek orlandói közösségeinek tagjaival készített interjúkat közölt. A megszólaltatottak elmondták, hogy Mateen legalább tucatszor vendégeskedett a szóban forgó klubban, többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg. Amikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré változott. “Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról” – mesélte az Orlando Sentinelnek az egyik klubtag, Ty Smith, aki szerencséjére szombaton éjjel nem volt ott a lövöldözés helyszínén.

Chris Callen a CNN hírtelevízió esti műsorában arról számolt be, hogy Mateen az elmúlt három évben rendszeresen, havonta egyszer vagy kétszer járt a klubba. Mindkét riportalany elmondta, hogy már jó ideje megszakították a kapcsolatot Mateennel, nem is álltak szóba vele, mert amikor egyszer egy vallási tartalmú megjegyzést tettek, Mateen kést rántott elő. Szerencsére nem használta. A klub harmadik tagja szerint Mateen néhányszor férfitársaságban érkezett a szórakozóhelyre.

Az orlandói homoszexuális közösség több tagja is arról számolt be a The Daily Beast című lapnak, hogy Mateen rendszeresen jelen volt az egyik közösségi portálon is, ahol nemegyszer dehonesztáló megjegyzéseket tett.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riporternője, Jackie Northam hétfőn felkereste Mateen apját is. A férfi – aki az 1980-as szovjet megszállás után menekült el Afganisztánból -, különböző dokumentumokban és televíziós adásokban “az ideiglenes afgán kormány” vezetőjének adja ki magát, s ezekben a tévéműsorokban – fiához hasonlóan – nyilvánvalóvá tette a tálibok iránti rokonszenvét. Mateen nem csak alkalmi vendége volt televíziós műsoroknak, hanem saját tévés talk-showja volt, amelyben rendszeresen a tálibokat dicsérte.

Közben Amerika megmozdult, és óriási együttérzésről tett tanúbizonyságot. A Washingtonban tartózkodó dalai láma – aki egy konferenciára érkezett a szövetségi fővárosba – csöndes imával emlékezett meg a tragédia áldozatairól.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök várhatóan csütörtökön a floridai Orlandóba látogat.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »