Többnyelvű kolozsvári helységnévtáblát ígér a PNL

Előzmények nélküli helyzetet teremt a kisebbségpolitikában, ha az RMDSZ-nek tett ígéretét betartva a román liberális párt hozzájárul a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséhez Kolozsváron és a megye más településein.

Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kötött megállapodás értelmében háromnyelvű, román-magyar-német helységnévtáblákat helyeznek el Kolozsváron és a többi Kolozs megyei településen, ahol a két politikai alakulat alkot többséget a helyi önkormányzatban. A pénteken nyilvánosságra hozott egyezség értelmében azokon a településeken is elfogdnak majd erre vonatkozó tanácsi határozatokat, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya nem éri el a közigazgatási törvényben rögzített húsz százalékos küszöböt.

Az RMDSZ és a PNL Kolozs megyei szervezeteinek megállapodása kitér arra is, hogy Horváth Anna marad a kincses város alpolgármestere, továbbá Vákár István lesz a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Horváth Annát péntek délelőtt be is iktatták a tisztségébe, majd le is tette hivatali esküjét, magyarul is elmondva: „Esküszöm”.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke az alakulat területi szervezete vezetőinek pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség mind a PNL, mind a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi vezetőivel tárgyaltak. Mindkét félnek felvetették a többnyelvű helységnévtáblák kérdését, és egyik sem képviselt elutasító álláspontot ebben a kérdésben. A politikus hozzátette: Kolozsvár nagyon sok tekintetben példa az ország települései számára, elérkezett az idő arra, hogy a nyelvi jogok érvényesítése terén is példává váljék.

Vákár István, a megyei önkormányzat alelnöke hozzátette, amiként a Kolozs megyei Torda példamutató volt a világ számára azzal, hogy elsőként itt hirdették meg a vallásszabadságot, most Kolozsvárról indulhat a nyelvi jogok kiterjesztésének romániai hulláma. Horváth Anna hozzátette, nem határoztak meg határidőket a megállapodásban, mert a kölcsönös bizalom képezi a szöveg alapját. Úgy vélte, ha ez a bizalom nincs meg, akkor a határidők sem segítenek.

Egyébként a liberálisokkal kötött megállapodás értelmében magyar alpolgármestere lesz Aranyosgyéresnek, Bánffyhunyadnak és a Kolozsvárral csaknem összeépült 25 ezer lakosú Szászfenesnek is. Ezeken a településeken is háromnyelvű helységnévtáblát helyeznek ki az alku szerint.

Mint ismeretes, a kincses városi többnyelvű helységnévtábla ügye évek óta feszültség forrása a helyi magyar közösség és a városvezetés között. Az Emil Boc volt miniszterelnök által vezetett hivatal korábban elutasítóan viszonyult a magyar közösség erre vonatkozó kéréséhez. A táblaügy több folyamatban levő per tárgyát is képezi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »