Többmilliós fizetés a vezetőknek, míg a postások alig kapnak valamit

Csaknem negyven vezető beosztású postai dolgozó fizetését emelték meg radikálisan, írja a Magyar Nemzet. A postások alacsony fizetését viszont csak néhány százalékkal emelik.

A lap azt írja, heves indulatok vannak a Magyar Posta berkein belül, miután a tavalyi bértárgyalások ellenére a csúcsvezetőkön kívül a középszintű vezetők bérét is nagyban emelték.

A fizetésemelések azt jelentik, hogy

  • a három vezérigazgató-helyettes 1,65-1,7 milliós emeléssel már havi 3,6 milliót keres,
  • a humánerőforrás-igazgató havi 200 ezerrel kap többet, így fizetése már 1,7 millió forint,

Szarka Zsolt vezérigazgató havi bére 2 millióról 5 millióra nő,

  • öt helyetteséből kettőnek pedig 1,95, illetve 2 millióról 4,2 millióra emelkedik havibére.

A csúcsvezetők bérezése azért emelkedhetett még tovább, mert a kormány tavaly 5 millióra emelte a 2 milliós bérplafont.

Megalázó különbségek

A luxusfizetések bérfeszültséget okoztak a postánál, hiszen a dolgozók ezeknek csupán töredékét kapják, emelés tekintetében pedig 1-4 százaléknál többről nem is álmodhatnak, de még a harminc év munkaviszonyt maguk mögött tudhatók is csupán egyszeri 70-80 ezer forintos juttatásra számíthatnak.

A lap azt írja, összesen 38 vezető beosztású ember kapott 5-90 százalékos béremelést, miközben a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége már februárban jelezte, hogy létszámhiány van, egyre több a munkaügyi probléma, és az érdeksérelem.

A munkahelyi hangulat kifejezetten rossz, a lojalitás érezhetően csökken, és a lassan kialakuló munkavállalói reményvesztettség radikális lépések irányába mozdítja a postásokat – írták arra utalva, hogy akár sztrájk is lehet a postai dolgozóknál. A Magyar Nemzet szerint csütörtökön lesz tárgyalás a vezetők és az érdekképviseletek között.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »