Többletadót vetne ki a nagyváradi önkormányzat a fával fűtött házakra

Többletadót vetne ki a nagyváradi önkormányzat a fával fűtött házakra

A helyi adók és illetékek emelésére készül a nagyváradi önkormányzat, a közvitára bocsátott határozattervezet ugyanakkor 50 százalékos többletadót vetne ki azokra az ingatlanokra, amelyek nem csatlakoztak sem a távhőrendszerre, sem a földgázhálózatra.
Az első és mindenkire vonatkozó módosítás – amit egyébként az adótörvénykönyv ír elő –, hogy 2021-től minden helyi adó és illeték értékét indexálják a tavalyi inflációs rátával, így ezek értéke 3,8 százalékkal magasabb lesz.

A jövő év lesz egyébként már a harmadik egymást követő esztendő, amikor nőnek az adók Váradon, idén 4,6 százalékos, tavaly 1,34 százalékos volt a drágítás.

Florin Birta új polgármester ugyanakkor abban is továbbviszi elődje, Ilie Bolojan örökségét, hogy többletadóval próbál célt érni.

Hírdetés

Mint ismeretes, Bolojan 500 százalékkal megemelte korábban azoknak a polgároknak az ingatlanadóját, akik nem voltak hajlandóak felújítani a ház homlokzatát, 50 százalékkal emelte a belvárosban több mint egy hónapig üresen álló kereskedelmi ingatlanok adóját, mint ahogy azokét az ingatlanokét is, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva a víz- és csatornahálózatra.

Most azok kerültek célkeresztbe, akiknek lenne lehetőségük, de nem csatlakoztak sem a távhőrendszerre, sem a földgázhálózatra, és nem is alternatív energiát használnak a tulajdonukban levő ingatlan kifűtésére, hanem fát, szenet vagy más hasonló tüzelőanyagot.

Amennyiben a határozattervezet a közvitára bocsátott formában lép hatályba, úgy nekik 50 százalékos többletadót kell fizetniük 2021-től, amennyiben addig nem végzik el a szükséges beruházást.

– idézi az Ebihoreanul.ro helyi hírportál az előző ciklusban alpolgármesterként tevékenykedő Birtát. 

A cikk szerint az intézkedés nagyjából 3000 váradit érint.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »