Többfelé tüntettek az iskolai maszkviselés ellen

Többfelé tüntettek az iskolai maszkviselés ellen

Néhány tucat ember tüntetett szombat este Kolozsváron, Temesváron és Nagyváradon az iskolai maszkviselés ellen. Ludovic Orban miniszterelnök úgy reagált: egyesek mintha nem szeretnék gyerekeiket.

Temesvár központjában több tucat ember gyűlt össze. Egy petícióra gyűjtenek aláírást, amit az oktatási miniszterhez akarnak eljuttatni, mert szerintük a maszkviselés “káros hatással van a kisgyerekekre”. Temesváron már hét elején is volt egy tüntetés.

Kolozsváron 30-40 ember gyűlt össze a központban. A csendőrök megpróbálták feloszlatni a csoportot azon a címen, hogy nem jelentették be a tüntetést, hogy nem volt maszkjuk, és nem tartották be a kötelező fizikai távolságot. A tiltakozók ‘paródiának’ és ‘disznóságnak’ titulálták azt, ami az iskolákban történik, és azt mondták: ilyen körülmények között nem lehet tanulni.

Nagyváradon 20-30 személy vett részt a tiltakozáson, incidensekre nem került sor.

Ludovic Orban miniszterelnök úgy reagált a tüntetések hírére, hogy “úgy tűnik, mintha egyesek nem szeretnék gyerekeiket”.

“A szülők elsöprő többsége egyetért a maszk viselésének kötelezettségével, és mi, akik felelősek vagyunk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését, támogatjuk ezt a módszert. Sajnálom, hogy vannak olyanok, akik úgy tűnik, mintha nem szeretnék a gyerekeiket. A maszk viselése és az oktatással kapcsolatos egyéb intézkedés, az egészség védelmét szolgálja, a gyerekeket védik a vírustól” – hangoztatta Orban.

A kormányfő azt is elmondta, egyelőre nem döntöttek arról, hogy országos szinten online oktatás lesz a választások utáni napon. Hozzátette: mindenképpen szükség van legalább egy napra, hogy fertőtlenítsenek azokban az osztálytermekben, amelyek választási körzetnek adtak helyet.

Hírdetés

A kormányfő szerint tárgyaltak erről a témáról az Állandó Választási Hatóság (AEP), az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), és az egészségügyi minisztérium képviselőivel.

Elmondta: végleges döntést még nem hoztak, de az már biztos, hogy lesznek olyan napok, amikor nem lesz tanítás az iskolákban, de nem felfüggesztik, hanem online tartják az órákat.

Amint végleges döntést hoznak, a tanügyminiszter tájékoztatja a közvéleményt – mondta Ludovic Orban miniszterelnök.

Agerpres / Székely Hírmondó

Londonban és Bukarestben is tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

Több százan tüntettek szombaton London központjában a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen. A szájmaszk nélkül vonuló demonstrálók több útszakaszt is lezártak, és kisebb összetűzésekbe keveredtek a rendőrökkel. A Trafalgar tér környékének forgalma teljesen megbénult. A rendőrség végül több embert is előállított a tömegből.

Az Egyesült Királyságban éppen ezen a héten tiltották be a hat fősnél nagyobb csoportok gyülekezését a növekvő esetszámok miatt. A szabály zárt és szabad térre is vonatkozik, és nemcsak az éttermekre, kávézókra vagy kocsmákra, hanem a magánlakásokra is, az iskolákra és munkahelyekre viszont nem. A bűnüldözésért felelős brit miniszter, Kit Malthouse kifejezetten arra biztatta a lakosságot, hogy jelentsék, ha azt sejtik, hogy a szomszédaik megsértik a szabályokat.

A román fővárosban a londonihoz hasonló tüntetést tartottak. A résztvevők elsősorban az iskolákban kötelezővé tett maszkhasználat ellen demonstráltak Bukarest utcáin. Romániában már a nyár közepe óta rendre több mint ezer új fertőzöttet regisztrálnak naponta. Ezen a héten a rekord is megdőlt, szerdán 1713 pozitív tesztet jelentettek a hatóságok.

Magyar Ádám / Euronews


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »