Többet ártott, mint használt a gyógyszeradomány? Diszkriminációt kiáltanak a betegek, patikák

Többet ártott, mint használt a gyógyszeradomány? Diszkriminációt kiáltanak a betegek, patikák

Hátrányosan megkülönböztették a pajzsmirigy-működési zavarban szenvedő betegek, illetve a gyógyszertárak nagy részét, amikor csupán néhány kiválasztott nagyváros egyes patikái között osztották szét a külföldről érkezett Eutirox-adományt – jelentette ki a Krónikának a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.
Felháborítónak tartják a gyógyszerészek, hogy az ország nyolc nagyvárosának néhány patikája között osztották szét azt az ötezer doboznyi Eutirox gyógyszeradományt, amelyről az Európai Gyógyszerforgalmazók Szövetsége (ADEM) írt alá megállapodást a romániai krónikus betegek, illetve az autoimmun betegségekben szenvedő páciensek egyesületével.

– szögezte le a Krónikának Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Jelezte: az adomány szétosztásának módját nem lehet hivatalosan számonkérni, ugyanakkor visszatetsző, hogy úgy tálalják, mintha ezzel megoldódott volna a krízis.

A bukaresti sajtó szalagcímekben hozta le, hogy az Euthyrox-krízis véget ért, amikor megérkezett az országba a Romániában eddig forgalmazott termékkel megegyező, Eutirox néven forgalmazott spanyol készítmény, miközben csak nyolc nagyváros, és ott sem valamennyi gyógyszertár, kapott az importból – hívta fel a figyelmet Szabó Péter. Az ötezer doboz 100 mikrogrammos Eutirox május 20-ától elérhető bukaresti, iaşi-i, konstancai, nagyváradi, buzăui, temesvári, kolozsvári és craiovai gyógyszertárakban.

Eközben a gyógyszerészfórumokon szakemberek arról számolnak be, hogy a betegek országszerte érdeklődnek a patikákban: ha elutaznak valamelyik „kiválasztott” nagyvárosba, kiválthatják-e a gyógyszert. Szabó Péter rámutatott, a térítéses receptet más megyékben nem adják ki, de egyszerű vénnyel vagy más, orvos által kiadott dokumentummal megvásárolhatja bárki a „szerencsés patikákban” az orvosságot.

– szögezte le a kamara elnöke.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »