Többen életüket vesztették Venezuelában egy rablázadásban

Többen életüket vesztették Venezuelában egy rablázadásban

Legkevesebb 29 rab vesztette életét és a biztonsági erők tizenkilenc tagja sebesült meg pénteken az északnyugat-venezuelai Acarigua városának rendőrségi fogdájában történt lázadásban – közölte az El Nacional című venezuelai napilap.

Az újság korábban még 23 halott fogolyról jelentett.

A közösségi médiában megjelent egyik felvételen egy maszkot viselő fegyveres rabot lehetett látni két női látogatóval. A fegyveres a videón azt mondja, “kész meghalni”, míg a túszok egyike könyörög, hogy tárgyaljon a hatóságokkal.

A történteket egy venezuelai tisztségviselő félresikerült szökési kísérletnek, jogvédők azonban mészárlásnak minősítették.

Hírdetés

“Volt egy szökési kísérlet, majd összetűzés keletkezett rivális bandák között” – mondta Oscar Valero, Portuguesa állam polgári védelmi tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. A szökés megakadályozására a rendőrség közbe lépett, s 29 rab meghalt – közölte Valero. Hozzátette: mintegy 355 fogoly volt a zárkákban.

Humberto Prado, a Venezuelai Börtön Megfigyelő Központ jogvédő szervezet szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában viszont arról számolt be: a rabok napok óta követelték a kormányzati ombudsman közbenjárását, hogy ne helyezzék át őket lakhelyüktől távoli börtönökbe, ahol családtagjaik nem tudják majd meglátogatni őket. Az erőszak akkor tört ki, amikor a rendőrség át akarta kutatni a zárkákat és eltávolítani a látogatókat – tette hozzá Prado, aki szerint az eredetileg 250 férőhelyes létesítményben a hivatalos közléssel szemben 540 rabot tartottak fogva.

Az NTN24 venezuelai televízió szerint a sebesülteket a helyi kórházba szállították fokozott biztonsági intézkedések mellett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »