Több új híd is épülhet Magyarországon

Több új híd is épülhet Magyarországon

Kezdődhet az új Gubacsi vasúti híd építése, a szlovák-magyar határszakaszon pedig három híd létesül 2023 végéig.

A Csepelt és Pestszenterzsébet a Ráckevei Dunán összekötő Gubacsi vasúti híd annyira rossz állapotban van, hogy sebességkorlátozást és súlykorlátozást kellett bevezetni rajta annak érdekében, hogy ne kelljen leállítani a vasúti forgalmat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a kivitelezési tendert egy teljesen új vasúti híd építésére – jelentette be kedden a Facebookon a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Vitézy Dávid kiemelte, hogy egy ún. forgalmi kitérő is létesül, így a vonatok ki tudják kerülni egymást, a mostaninál kevésbé zavarva a Corvin csomópont közúti forgalmát.

A Gubacsi híd a teherforgalom szempontjából nagyon fontos, mert több telephelyet kiszolgál, köztük a csepeli szabadkikötőt is.

A vasúti teherszállítás fejlesztése feltétlenül szükséges az uniós és a magyar klímacélok eléréséhez is -emlékeztet a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid a beruházásokról korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a budapesti közlekedésnek a látható, érezhető gondjai, a megtelt úthálózat és a környezetszennyezés miatt, valamint a klímavédelmi célok miatt egyértelmű támogatása van annak, hogy a kötöttpályás közlekedést fejlesszék, és ennek eleget is igyekeznek tenni. A budapesti agglomerációs vasúti stratégia elkészült, ez a vasúti és HÉV utasforgalmának a megduplázását célozza meg a teljes külső kerület és agglomerációs gyűrűben. Ebből rengeteg beruházás származik, amit el kell végezni. Olyan volumenű vasút- és HÉV-fejlesztésre, amibe belekezdtek, lényegében az első világháború előtt óta nem volt példa – fejtette ki.

Hírdetés

A magyar-szlovák határon is új hidak épülnek 2023 végéig. Az Ipoly Nógrád megyei szakaszán két híd létesül egyenként 1,7 milliárd forintból.

  • Az egyik Drégelypalánk és Ipolyhídvég,
  • a másik pedig Őrhalom és Ipolyvarbó között.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-mederhíd épül 1,9 milliárd forintból – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A magyarországi létesítmények kivitelezőjét már megtalálták. A nyertes ajánlattevővel megkötött szerződés a szlovákiai közbeszerzés lezárásával lép hatályba, közölte a tárca. Arra nem tértek ki, hogy ki lesz a kivitelező.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »