Több tucat mamut maradványaira bukkantak egy repülőtéri építkezésen Mexikóvárosban

Több tucat mamut maradványaira bukkantak egy repülőtéri építkezésen Mexikóvárosban

Régészek több mint 60 mamutcsontot fedeztek fel Mexikóvárostól északra, egy repülőtér építkezési területén, nem messze a tavaly felfedezett, ember készítette mamutcsapdáktól.

A két leletcsoport így együtt azt bizonyítja, hogy a terület egykor egy sekély tó volt sűrű magas fűvel és náddal, ami vonzó táplálékhely lehetett az állatok számára. A csapdák használatának módja pedig arra utal, hogy a mamutok ügyetlenebbek, a korabeli ember pedig találékonyabb volt, mint azt a tudósok eddig feltételezték.

Tavaly két emberkeszítette 2 méter mély mamutcsapdát fedeztek fel a tudósok, a becslések szerint a leletek 15-20 ezer évesek. További érdekesség, hogy egy üledékekben megtalálták egy Amerikában már kihalt teve- és lófajta maradványait is.

Hírdetés

A most felfedezett állatok vélhetően nem emberkéztől pusztultak el. Valószínűbb, hogy egy heves esőzés során bennragadtak a sárba, és már nem tudtak kiszabadulni, éhen haltak, vagy más állatok ölték meg őket. Persze, az sem kizárt, hogy az emberek kergették őket az ingoványosba, hogy könnyebben elejtsék őket.

Kutatók szerint a mostani lelet genetikai vizsgálata segíthet megérteni, hogy a túlvadászaton kívül volt-e más oka is a mamutok kihalásának.

APnews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »