Több tucat embert megölt Nizzában a kamionos terrorista

Több tucat embert megölt Nizzában a kamionos terrorista

Járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este a franciaországi Nizzában a nemzeti ünnepen. Legalább 84 áldozatról tudni, és száznál is több a sérült. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek. Az általa vezetett gépjárműben fegyvereket és robbanóanyagot találtak.

nizzakamterr_b

A tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt. A helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is. A francia hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.

Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. Az elnök hajnalban a nemzethez intézett beszédében úgy fogalmazott: „Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni – hangsúlyozta az államfő”.

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot. „Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll – mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket” – szögezte le.

Nyolcvan km/órás sebességgel két kilométeren keresztül 

A francia belügyminisztérium szóvivője péntekre virradóra Párizsban megerősítette, hogy a rendőrség „semlegesítette” a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Pierre-Henry Brandet ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna. Elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik esetleg elmenekültek.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

Egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi volt a teherautónak a sofőrje – írta a Nice-Matin című helyi újság saját információja alapján. Egy rendőrségi forrás szerint a tettest nyilvántartották különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték. A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy az említett férfi igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »