Több tucat csillag robbanhat fel a Föld közelében

Több tucat csillag robbanhat fel a Föld közelében

Rengeteg olyan égitest lehet a Föld közelében, melyek életük végén hatalmas robbanás kíséretében megsemmisülhetnek. Millió évbe is telhet, mire egy túlhízott fehér törpe forgása eléggé lelassul, hogy összeroskadjon, és ettől felrobbanjon.

A Napunkhoz hasonló, viszonylag kis tömegű csillagok életük végén, nukleáris üzemanyaguk elfogyta után összehúzódnak, és fehér törpék formájában maradnak fent – írja az Origo.

Egy ilyen objektum mindössze Föld méretű és igen tömör.

1,4 naptömeg alatt stabil, de ha tömege meghaladja ezt az értéket, anyaga összeroskad, és az égitest felrobban.

Az 1,4 naptömegnyi határt akkor lépheti át egy fehér törpe, ha például találkozik és összeolvad egy másik ilyen csillaggal, vagy ha olyan kettős rendszer tagja, amelyben a másik csillagról (jellemzően egy vörös óriásról) anyag áramlik át rá.

Hírdetés

Az ilyenkor fellépő, úgynevezett IA-típusú robbanásokat gyakran sikerül megfigyelni távoli galaxisokban. 

Ekkor a csillag robbanása pillanatában azt a hidrogén- és héliumgázt is érzékelni kellene, amely a törpe felé mozgott, de még nem hullott rá – ilyet azonban csak ritkán sikerül megfigyelni.

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics intézet által korábban bemutatott modell szerint az átáramló anyag a fehér törpére hullva annyira felgyorsítja annak forgását, hogy a centrifugális erő miatt külső rétegei nem nehezednek eléggé a belső anyagra – így a csillag nem hajlamos az összeroppanásra, és 1,4 naptömeg fölé hízhat. Ha pedig később a csillag forgása – az öregedésével párhuzamosan – fokozatosan lassul, összeroskadhat, és Ia-típusú szupernóva-robbanás következhet be.

Könnyen elképzelhető, hogy sok ezer ilyen ketyegő időzített bomba van a Tejútrendszerben. 

A becslések alapján ezerévente átlagosan három Ia-típusú szupernóva lángolhat fel galaxisunkban. Ha a felpörgött fehér törpe lassulása néhány millió évet igényel, akkor több tucat ilyen objektum lehet ezer fényévnél kisebb távolságra a Naptól, azaz viszonylag közel hozzánk.

Ezek kimutatása nehéz, de a nagy égboltfelmérő-programok segítségével talán nem lehetetlen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »