Több tízezer nyugdíjas tartott Kína- és rendőrpárti tüntetést Hongkongban 

Több tízezren tüntettek Hongkongban szombaton a városvezetés mellett, válaszul az elmúlt hónapok ellenzéki demonstrációira – írja az MTI helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva. A zömében idősebbekből álló tömeg helyszíni beszámolók szerint kínai zászlókkal és a rendőrséget éltető transzparensekkel vonult az utcára. Több résztvevő az elmúlt hetek tüntetésein tapasztalt erőszakos cselekmények elleni tiltakozással magyarázta részvételét a szombati megmozduláson.

Rendőrségi becslések szerint a mostani tüntetésen mintegy százezer fő vett részt, helyi sajtóbeszámolók azonban ennek a többszöröséről tudósítanak.

Hírdetés

A hongkongi hatóságok még a kormányzat melletti szimpátiatüntetés előtt bejelentették, hogy rábukkantak egy fegyverraktárra, ahol robbanószerkezeteket, késeket, fémrudakat és Hongkong függetlenségére felhívó röplapokat találtak. Ugyanitt megtalálták a Hongkongi Nemzeti Front nevű függetlenségpárti csoport címkéit is.

A közlemény szerint az ügyben egy embert letartóztattak. A Nemzeti Front részéről elismerték, hogy a letartóztatott személy a tagjuk, ám tagadták, hogy tudomásuk lett volna bármilyen robbanóeszközről.

Az ellenzéki tüntetéshullám a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet kapcsán indult idén áprilisban. A tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong Kínának és Tajvannak is adhasson ki gyanúsítottakat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »