Több százmilliós hűtlen kezelés sem érdekli a nyomozó hatóságokat

Úgy tűnik, Magyarországon nem bűncselekmény eladni egy köztulajdont, majd rá két hónapra hatszoros áron továbbadni.

A piaci ár töredékéért adták el 2005-ben a MÁV két, szolnoki ingatlanát, amelyeket aztán két hónappal később hatszoros áron adták el egy multicégnek. Ügyes, mondhatnánk erre, meg azt is, hogy amúgy masszív hűtlen kezelés. Kár, hogy ezt csak a Kehi gondolta így, a bűnüldöző szervek már nem.

A MÁV két, szolnoki ingatlanjáért a Tesco éveken keresztül tárgyalt a közlekedési társasággal, sikertelenül. A MÁV végül a két ingatlant a piaci érték töredékéért, 35,6 millió forintért adta egy közvetítőnek, amely a két ingatlant egységesítve továbbértékesítette két hónappal később egy projektcégnek 167 millió forintért. Itt még nem állunk meg: ez a cég már 221,4 millió forintért adta el a Tesconak a két, vagyis immáron csak egy ingatlant. Magyarul: az ingatlan értéke pár hét alatt több mint hatszorosára növekedett.

35,6 = 221,4 millió

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a MÁV új menedzsmentjével együttműködve 2012 áprilisában tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés gyanújával, ám a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya 2015. júliusában hozott határozatában nem állapított meg bűncselekményt, Indoklásuk szerint nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, mivel – most kapaszkodjanak bele a peronkerítésbe, kalauzba –

“a MÁV Zrt.-től beszerzett válasz alapján a MÁV Zrt. könyv szerinti érték feletti áron értékesítette az ingatlanokat, így vagyoni hátrány nem keletkezett”.

Képzeljék el kedves olvasóink, hogy ha mondjuk Önt megvádolják azzal, hogy megette a csoki felét a boltban, a maradékot pedig visszatette, ön ellen mégsem indul vizsgálat, mert azt mondja a biztonsági őrnek, hogy valójában az a csoki amúgy is csak felet ért.

Természetesen a Kehi nem is hagyta annyiban, hivatalos panasszal élt, indoklásuk szerint az ingatlanok esetén nem azok könyv szerinti értékét (azokat ugyanis simán le tudja nyomni a MÁV saját hatáskörében, csak egy jól megkent ember kell hozzá), hanem azok piaci értékét, vagyis azt, hogy azokat milyen vételáron lehet ténylegesen értékesíteni.
 
Sőt, a nyomozó hatóság azt sem vette figyelembe, hogy a MÁV nem annak adta el az ingatlanokat, aki többe kínált értük, ez pedig a hűtlen kezelés klasszikus esete.

A Kehi panaszában eljáró VIII. kerületi ügyészség tavaly szeptemberi határozatában viszont szintén nem állapított vagyoni hátrányt, vagyis hűtlen kezelést, ugyanis azokat a MÁV előtte értékbecslést végzett, majd az ingatlanokat ehhez közeli áron, árverés útján értékesítette.

Vagyis a nyomozó hatóságoknak egyáltalán nem szúrt szemet a könyv szerinti érték és a piaci ár közötti hatszoros árkülönbség. Azt sem tudni, hogy a MÁV korábbi menedzsentje által végzett értékbecslést ki végezte, azért ki felelt a társaságon belül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »