Több százan tiltakoznak Kálomista bosszúja miatt

Nyílt levélben tiltakoznak filmes szakemberek Kálomista Gábor kirúgásai miatt. Mint ahogy a levél utal arra: a Thália Színház menedzser-igazgatója, filmproducer azért kezdett bosszúhadjáratba, mert három másodperc erejéig feltűnt Gigor Attila Kút című filmjében. A jelenetben egy prostituált bekapcsolja a benzinkút tévéjét, amelyben a Hír TV egykori Páholy című műsora jelenik meg, benne Kálomistával és az immár a Karc FM vezetőjeként dolgozó Gajdics Ottóval. Rögtön utánuk 700 tengerbe fulladt menekültről hallunk, majd egy bulvárhír következik.  Állítólag Kálomistánál olaj volt a tűzre, hogy a Népszabadság a rendezőt arról kérdezte, e jelenet Abszurdisztán metaforájaként értelmezhető-e, mire Gigor úgy válaszolt: arra utal, hogy itt ülünk valahol Kelet és Nyugat között.

A Népszabadság cikke ugyanakkor azt sejtette: mivel a filmben felbukkanó műsor jogaival a Hír TV rendelkezik, valószínűleg nem is Kálomista Gábor, hanem a csatorna kezdeményezte a cenzúrát. Ezzel szemben a Hír TV-nek semmi köze a jelenet eltávolításához. A csatorna még idén januárban kötött szerződést a filmet gyártó céggel a műsor felhasználásáról, így a Páholy felbukkanása a Kútban teljesen jogszerű volt, és a Hír TV semmilyen kifogással nem élt Gajdics és Kálomista szerepeltetése miatt.

A befolyásos producer és a legvégső vágás

Kálomista, miután tudomást szerzett a szerepléséről, követelte, hogy a filmből vágják ki ezt a jelentet. A rendszerváltás óta moziból még nem vontak vissza filmet, hogy utólag cenzúrázzák. A filmalaptól és az MTVA-tól több milliárd forintnyi közpénzt elnyert Kálomistának sikerült ezt elérnie. Egy héttel a bemutató után a forgalmazó Vertigo Média visszahívta az alkotást, és kivágták belőle az inkriminált három másodpercet. Ám a producer ennyivel nem érte be. Lekérte Gigor filmjének stáblistáját, összevetette a saját cége, a Megafilm készülő produkcióinak (Munkaügyek, Csak színház és semmi) stábjaival, majd kirúgott mindenkit, aki részt vett a Kút munkálatain, és neki is dolgozott.

A cenzúráról és a kirúgásokról eleinte hallgatott a filmes szakma, és sem a Kút rendezője, sem a film producere, Pusztai Ferenc, sem a forgalmazó nem kívánt nyilatkozni. Az akció végül mégsem maradt visszhangtalan. Szerdán filmes szakemberek Kálomistának címzett nyílt levelet tettek közzé, amelyben mélységesen elítélik, hogy méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégától a Kút bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartják, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat, megalapozott indoklás nélkül.

„Mi, a magyar filmszakma különböző területein dolgozó szakemberek, mélységesen elítéljük azt és ahogy, méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégánktól a Kút című film bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartjuk, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat, megalapozott indoklás nélkül.

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni.

Kérjük tehát, hogy a mi nevünkkel egészítse ki a megafilmes feketelistát!” – írták. A levelet szerda kora estig több mint 230-an írták alá, mások mellett Enyedi Ildikó, Erdély Mátyás, Fliegauf Bence, Gigor Attila, Hajdu Szabolcs, Herendi Gábor, Jeles András, Máthé Tibor, Mundruczó Kornél, Pohárnok Gergely, Reisz Gábor és Szász János.

Szerdán egy másik nyílt levél is megjelent. Ebben Nagy Eszter utasította vissza a Megafilm szerződését. A szakember a Tóth János című produkció utómunkáin dolgozott volna, ám mint írta, mivel Kálomista személyes okokból mondott fel a kollégáinak, nem kíván együtt dolgozni a Megafilmmel.

„A Megafilmnek, miután a közmédiának gyárt állami pénzből műsorokat, még a látszatát is el kellene kerülnie, hogy nem szakmai alapon alkalmaz vagy távolít el embereket egy produkcióból” – olvasható a levélben.

 Kálomista Gábor ez idáig nem reagált a nyílt levelekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »