Több százan ropják a táncot a 20. gyimesi táborban

Több százan ropják a táncot a 20. gyimesi táborban

Huszadik alkalommal zajlik a héten a Gyimesi Tánctábor Gyimesközéplokon. A 248 résztvevő felcsíki és gyimesi táncokat tanul, hangszeroktatáson, előadásokon vesz részt.

neptanc_tabor_gyimes_scs (12)_b

Az első Gyimesi Tánctábort 1992-ben szervezték meg, majd 8 sikeres év után három év szünet következett. Ezt követően újra életre keltették a néptánctábort, amely idén 20. születésnapját ünnepli. Ottjártunkkor a délelőtti táncoktatás zajlott.

A július 24–31. között megrendezett tánctáborba eddig 248 résztvevő jelentkezett be, de ez a szám nőhet, hiszen még nem érkezett meg mindenki, aki előzetesen regisztrált. Mintegy 70 táncoktató, zenész, hangosító, kézműves és előadó gondoskodik a résztvevők oktatásáról és kikapcsolódásáról. A résztvevők zöme, 155 személy Magyarországról érkezett, mások az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Ukrajnából, Tunéziából, Spanyolországból, Csehországból, Ausztriából, Franciaországból és Erdély különböző pontjairól utaztak a Gyimesekbe. A legfiatalabb táborozó kétéves, míg a legidősebb 68. A gyimesiek már 12 éve ingyenesen vehetnek részt a táborban, a szervezők célja a népi mesterségek és a néptáncok oktatásával a hagyományok megőrzése.

Négy tánc négy helyszínen

A táborlakók délelőttönként és délutánonként is tánc- és zeneoktatáson vesznek részt. Gellérd Adél szervező lapunknak elmondta, négyféle táncoktatás folyik a táborban négy különböző helyszínen. A központi kultúrházban haladók tanulnak gyimesi és felcsíki táncokat, a fatelepi teremben a gyimesi, a Csillag panziónál található sátorban pedig a felcsíki táncokat sajátíthatják el a kezdők. A település másik kultúrházában délelőttönként gyermekeket tanítanak táncolni, a helyi fiatalokat a hidegségi iskolabusz szállítja a helyszínre. Emellett kezdő és haladó hegedűoktatás, ütőgardon-, furulya- és kobozoktatás is szerepel a programban. Napközben kézműves-foglalkozásokat is tartanak (bundahímzés, csipkehorgolás, nemezelés, tojásírás, karmantyúfán szövés, kötélfonás, ostorfonás és bútorfestés).

neptanc_tabor_gyimes_scs (11)_b

A programot színesítik a délutáni előadások, hétfőn Bernád Ilona a csecsemők neveléséről, néphagyomány szerinti gyógyításáról beszélt, kedden Géczy Gábor A vidék jövője, a jövő vidéke címmel tartott bemutatót, csütörtökön Antal Tibor népdalénekes a Gyimesi népdalkincs címmel tart előadást, pénteken pedig Lévai Tibor beszél magáról a táncról. Az előadások nyitottak és ingyenesek bárki számára, helyszínük a Csillag panzió konferenciaterme.

Szerdán kirándulni mentek a táborozók, az előző évi tapasztalatok alapján felmérték az igényeket, és eszerint három helyszín közül választhattak a résztvevők. Az egyik egy gyógynövénygyűjtő túra volt Pálfalvi Pál botanikussal, a másik egy helyismereti túra a Rákóczi-várhoz Baliga András vezetésével, a harmadik pedig egy szekeres kirándulás Prezsmer Fülöp kalibájához Muhos patakán, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a helyi tejtermékek előállításának folyamatába.

neptanc_tabor_gyimes_scs (10)_b

Helyi ízek az asztalon

„A vendégekkel igyekszünk megismertetni a helyi jellegzetességeket, az étkezéskor például házi kenyeret, házi sajtot, szalonnát, egyszóval helyi termékeket kínálunk” – emelte ki Gellérd Adél. Hozzátette, vannak, akik előzetesen foglalnak szobát valamelyik panzióban, vannak, akik a helyi focipályán kialakított sátortáborban töltik a hetet, mások az állomási iskolát választották szálláshelyül, de családoknál is meg lehet szállni.

Az esti táncházat mindennap egy serketánc (gyermektánc) előzi meg, a szervező elmondása szerint ez a tábor egyik fénypontja, hiszen a faluból is nagyon sok gyerek vesz részt rajta. „A tábor végén minden évben kitöltenek a résztvevők egy kérdőívet, amelyben őszintén leírhatják a véleményüket. Nagy örömünkre szolgál, hogy 12 éve pozitívak a visszajelzések – tette hozzá Gellérd Adél.

Négy lánnyal elegyedtünk szóba, akik egy táncegyüttessel érkeztek a táborba Magyarországról. Hárman most járnak itt először, egyikük már harmadszor tér vissza a gyimesközéploki táborba. „A táncházak nagyon jók, gyönyörű a hely, és kedvesek, nyitottak az itteni emberek. Jó a helyi családoknál lakni, főleg mikor ugyanoda térünk vissza, jó viszontlátni a régi ismerősöket – fogalmazott a visszatérő táborlakó.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »