Több százan dolgoznak az oroszországi repülőgép katasztrófa helyszínén. Külföldiek is voltak a fedélzeten

Több százan dolgoznak az oroszországi repülőgép katasztrófa helyszínén. Külföldiek is voltak a fedélzeten

Körülbelül hétszáz ember dolgozok három műszakban a vasárnap, Moszkva közelében történt repülőgép-katasztrófa helyszínén. Munkájukat kétszáz jármű és kutatásra szolgáló gépek segítik.

A hírek szerint a terepen vizsgálódik a Nyomozó Bizottság (SZK) 70 szakértője is. A roncsok harminchektáros területen szóródtak szét, ennek 10 százalékán több mint 200 emberi maradvány és a géproncs 30 darabját találták meg.

A terepet kilenc drónnal monitorozzák, valószínűleg még napokig eltart, míg a szakemberek és a nyomozók befejezik a helyszíni vizsgálatokat.

Megtalálták a feketedobozokat

Hétfő délelőtt megtalálták a gép két feketedobozát is. A hírek szerint megfelelő állapotban vannak, így neki is látnak a rajtuk tárolt adatok feltárásának és elemzésének. Az első megtalált feketedoboznak bár külseje megsérült a minisztériumi nyilatkozatok szerint a feljegyzéseknek épeknek kellene lenniük.

A második megtalált feketedoboz a pilótakabinban elhangzottakat tárolja.

Külföldiek is voltak a fedélzeten

 

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közleménye szerint a gépen 71 személy tartózkodott. Közülük hármat külföldiként tüntettek fel az utaslistán – egy svájci, egy azerbajdzsáni és egy kazah állampolgár. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, öten Szentpéterváron és Leningrád megyében, négyen Szaratovban, a többiek pedig az ország más részein éltek. Ugyancsak az utasok között volt egy gyermek és két tinédzser.

A Kommerszant című gazdasági napilap szerint a szakértők jelenleg a hajtómű kigyulladását, a sebességmérő meghibásodását, a jegesedést és a pilóta hibáját tartják a legvalószínűbbnek a tragédia lehetséges okai közül. A terrortámadást a lap szerint nem sorolják ezek közé, de nem is vetették el véglegesen.

Az áldozatokat Moszkvában azonosítják majd. Hozzátartozóiktól Orszkban hétfőn kezdik meg a mintavételt.

A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság felfüggesztette az An-148-as típusú gépeinek üzemeltetését, ugyanakkor szerintük a szerencsétlenül járt utasszállítónál nem állapítottak meg műszaki hibát a felszállás előtt.

Putyin elnök részvétet nyilvánított az áldozatok családjainak

Vlagyimir Putyin orosz elnök még vasárnap részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és a szerencsétlenség miatt elhalasztotta Szocsiba tervezett útját, ahol Mahmúd Abbásszal, palesztin hatóság elnökével találkozott volna. Az orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az katasztrófa kivizsgálására.

Orszkban hétfőn gyásznapot, Orenburg megye templomaiban és kolostoraiban gyászmiséket tartanak, Moszkvában pedig a tragédia miatt törölték a hétfőre tervezett farsangi mulatságokat.

MTI, teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »