Több száz migránst vettek őrizetbe Mexikóban

Több száz migránst vettek őrizetbe Mexikóban

Közép-amerikai országokból származó, mintegy háromszáz migránst vett őrizetbe a mexikói rendőrség pénteken. Az emberek a Suchiate határfolyón keltek át Guatemalából illegálisan mexikói területre, hogy az Egyesült Államok felé tartó nagyobb migránskaravánhoz csatlakozhassanak.

A helyi hatóságok szerint a feltartóztatott migránsokat a mexikói bevándorlási hivatal Tapachulában lévő irodájába vitték.

Időközben a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok hozzávetőleg 4000 fős karavánja, amely október 13-án kelt át a guatemalai-mexikói határon, jelenleg 270 kilométerre van a guatemalai határtól Tonalá településénél, s Arriaga városa felé tart.A létszámot a mexikói hatóságok 3600 főre teszik, míg a szervezők 5500 emberre becsülik a tömeget, amely jövő hét péntekre elérheti Mexikóvárost.

Hírdetés

Nieto hangsúlyozta, terve mindössze egy első lépés a menekültstátuszt kapott emberek ügyének tartós rendezésére. Az „Estas en Tu Casa”, vagyis „Érezd magad otthon” nevű program keretébe az kerülhet be, aki a déli Chiapas, vagy Oaxaca államok területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják az országból.

Donald Trump közben hangsúlyozta, hogy nem engedi be a migránskaravánt az Egyesült Államokba, sőt a Pentagon további mintegy 800 katonát vezényel a mexikói határra. Trump egyben bejelentette, hogy csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások mennyiségét, amiért az említett közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és illegálisan az Egyesült Államokba menjenek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »