Több száz méteres sor kígyózott a Parlament előtt

Több száz méteres sor kígyózott a Parlament előtt

Több százan álltak sorba a Parlament előtt. Ingyenesen lehetett ma megtekinteni a Szent Koronát. Veresegyházon 1848 darab Kossuth-kiflivel készülnek a nemzeti ünnepre, a skanzenben pedig forradalmi játékokkal és huszárpróbával várják az érdeklődőket.

A díszlépcsőház és a kupolacsarnok, majd a Szent Korona, ez volt a sorrend idebent. „A korona tetszett meg a díszek, az üvegfestés nagyon tetszett, meg hát egyébként kívülről is nagyon tetszett” – számolt be élményeiről Szaller Bálint.

A Parlament főlépcsőjénél történelmi zászlóbemutatót is láthattak az érdeklődők.

Veresegyházon Kossuth Lajos kedvencét, a Kossuth-kiflit készítették el. Az egyik helyi vendéglő munkatársai több mint 10 órán keresztül, 360 tojás 10 kg cukor, 12 kg vaj és több mint 15 kg liszt felhasználásával 1848 darab süteményt sütöttek.

– Ízlik a vendégeknek, szeretik?
– Ízlik, igen, eléggé igényelik, és elég gyakran sütjük. Na jó, nem ilyen mennyiségben, mint most, de elég gyakran sütjük. Talán szinte minden rendezvényre kerül egy-két tepsi (Berei Gizella cukrász)

A sütemények nagy részét a veresegyházi karitásznak adományozták, de a helyi idősek otthonába is jutott az édességből.

„Toborozzuk a fiatal katonalegényeket egy verbunk segítségével, hiszen ez az ének, ez az igazi legényes tánc és a hozzá kapcsolódó zene volt egyfajta toborzás, amivel végigjárták a településeket” – forradalmi hangulatú múltidézésre hív a szentendrei skanzen is. Bajuszmustra, kokárda-, csákó- és zászlókészítés, valamint huszárpróba várja a látogatókat.

„Megnézhetik a lovas díszbemutatót, ez nagyon-nagyon fontos, hiszen lovas, könnyű fegyverzetű katonák voltak ők, és nagyon jól képzett lovakra volt szükség ahhoz, hogy harcolni tudjanak. itt megnézhetik ezt a lovasbemutatót, felpróbálhatják a mentét, lehet beszélni a huszár hagyományőrző egyesület tagjaival, és fel is lehet ülni egy rövid időre ezekre a lovakra” – mondta Kovács Zsuzsa osztályvezető.

A skanzen március 15-én ingyen látogatható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »