Több száz kilogrammnyi, a minőségi követelményeknek nem megfelelő zöldséget és gyümölcsöt találtak

Több száz kilogrammnyi, a minőségi követelményeknek nem megfelelő zöldséget és gyümölcsöt találtak

Márciusban 152 alkalommal végeztek hivatalos ellenőrzést az üzletek kínálatában szereplő zöldség és gyümölcs minőségének megállapítása céljából. Összesen több mint 11 618 kilogrammnyi árut ellenőriztek, melyből 324 kg nem felelt meg a minőségi előírásoknak.

Az összes nem megfelelő árura a kiskereskedelmi egységek kínálatában bukkantak, ebből 27,6%-ban az áru minősége nem volt megfelelő, 10,5-%-ban a kereskedelmi körülményekkel volt baj, 61,9%-ban pedig a jelöléssel. Az előállítóknál és a nagykereskedelmi raktárakban végzett ellenőrzések során nem találtak a minőségi követelményeknek nem megfelelő árut az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyelet ellenőrei.

Hírdetés

A kiskereskedelmi egységekben 805 terményt ellenőriztek, ebből 21 nem felelt meg sem a specifikus, sem az általános követelményeknek, az előállítóknál ellenőrzött 8 termény mindegyike megfelelt a szabványoknak, a nagyraktárakban 43 ellenőrzést végeztek, itt is minden termény megfelelt a minőségi előírásoknak.

Összesen 57 fajta gyümölcsöt és zöldséget vizsgáltak, ebből 45 felelt meg az általános és 12 a specifikus követelményeknek. A külföldről behozott termények esetében nem végeztek ellenőrzést, a kivitelre szánt terményeknél két ellenőrzésre került sor. Jogerős határozattal négy közigazgatási eljárás zárult és összesen 5900 euró értékű bírság megfizetésére kötelezték a hiányosságokban érintetteket.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »