Több száz halottat hagyott maga mögött Haitin a Matthew hurrikán

Több száz halottat hagyott maga mögött Haitin a Matthew hurrikán

Háromszáznegyvenegyre emelkedett Haitin a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma – közölték a helyi hatóságok csütörtökön. Egy tisztviselő beszámolója szerint a mentőegységek csak napokkal a hurrikán elvonulása után értek a helyszínre és láttak neki a segélynyújtásnak.

matthew44432_b

A legtöbb áldozat a kidőlt fák, a repülő törmelék és az áradások miatt lelte halálát. Az orkán több mint 20 ezer lakást súlyosan megrongált. A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője korábban azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Közben egyre közeledik a jelenleg négyes erősségű Matthew hurrikán az Egyesült Államok partjai felé. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Négy szövetségi államban, Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este tárgyalt az érintett államok kormányzóival arról, miképpen lehet a szövetségi forrásokat megnyitni. Korábban a Fehér Ház szóvivője arról számolt be, hogy a Matthew erősebbnek bizonyul, mint azt előzőleg számították.

A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek. Bezárt Fort Lauderdale reptere, várhatóan ez történik majd az északabbra fekvő Orlandó légikikötőjében is. Az American Airlines légitársaság csütörtök délután minden járatát törölte Florida számos repterén, így Miamiban is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »