Több száz gyári munkást ejtett foglyul az IÁ

Több száz gyári munkást rabolt el az Iszlám Állam egy cementgyár elleni dzsihadista támadás során, Damaszkusz közelében – adta hírül a CNN a szíriai arab hírügynökségre hivatkozva.

Az MTI tájékoztatása szerint a gyár Dmeir határában található, s a Damaszkusztól nagyjából 50 kilométerre lévő település lakosai megerősítették az értesüléseket.

„Nem tudjuk elérni a hozzátartozóinkat azóta, hogy az IÁ hétfő délben megtámadta a gyárat” – mondta egyikük. A családok most attól tartanak, hogy a dzsihadisták elhurcolták a munkásokat.

A CNN idézi Ramdi Abdulrahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetőjének nyilatkozatát, eszerint 150-250 gyári munkásnak veszett nyoma.

Az MTI hozzáteszi: Dmeir térségében heves harcok folytak az elmúlt napokban. A szíriai kormányerők tűz alá vették a kisvárosban magukat elsáncoló szélsőségeseket. Az OSDH szerint 18 polgár vesztette életét az összecsapásokban.

A damaszkuszi hatóságok eközben csütörtökön előkészítették a lakosok visszatérését az IÁ-tól múlt héten visszafoglalt Palmürába. Az elmenekült lakosok első csoportját szombaton tervezik buszokkal visszavinni otthonaikba Homsz városából – mondta a tartományi kormányzat egyik szóvivője. Szerinte a lakóterületek mintegy 45 százaléka megsemmisült, de a lebombázott házak és az elektromos hálózat javítási munkálatai már megindultak.

Mielőtt Palmürát az IÁ tavaly májusban elfoglalta volna, a városnak közel 70 ezer lakosa volt. Többségük elmenekült a dzsihadisták elől, ugyanakkor becsült adatok szerint 15 ezren a településen maradtak. Az IÁ és a szíriai hadsereg mostani harcai elől azonban ők is elmenekültek. Egyelőre nem tudni semmit hollétükről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »