Több száz fuvarozó tiltakozott szerdán Bukarestben, miközben csatát nyertek Európában

Több száz fuvarozó tiltakozott szerdán Bukarestben, miközben csatát nyertek Európában

Miközben Bukarestben több száz taxis és más közúti fuvarozó tiltakozott az illegális személyszállítás – köztük kimondottan az Uber alkalmazás – megszüntetése érdekében, az Európai Bíróság kimondta, az Uber közlekedési vállalatnak minősül.
Több száz bukaresti és az ország más városából odasereglett taxis és buszsofőr sorakoztatta fel járművét szerdán a román fővárosban a Győzelem (Victoriei) téren, a kormánypalota előtt az Uber internetes fuvarmegosztó cég és más hasonló vállalkozások tisztességtelennek tartott konkurenciája ellen tiltakozva. 

A hivatásos közúti fuvarozókat vállalkozásokat tömörítő COTAR szövetség által szervezett megmozdulás résztvevői

annak a joghézagnak a felszámolását követelték, amely lehetővé teszi, hogy az Uber által foglalkoztatott gépjárművezetők személyszállítási engedély nélkül is fizető utasokat vegyenek fel, miközben az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi.

Felemelték ugyanakkor a hangjukat az úgynevezett taxis hiénák és más illegális személyszállítást végző cégek működése ellen is. Fő követelésük, hogy a kormány fogadjon el egy sürgősségi rendeletet, amivel rendezi a 2003/38-as törvényben szereplő joghézagot. Szerintük ugyanis problémát vet fel, hogy a személyszállítás körülményeit meghatározó jogszabály csak abban az esetben bünteti az illegálisan tevékenykedőket, ha visszaesők, ezt pedig az eddigi tapasztalatok szerint nehezítette az illetékes hatóságok dolgát.

Hírdetés

A nagyszabású tüntetést – mint ismeretes – eredetileg december 13-ára hirdette meg a COTAR, ám Mihály volt román király temetése miatt, illetve azért, mert Felix Stroe közlekedésügyi miniszter a tiltakozás előtt összehívott egyeztetésen ígéretet tett nekik a helyzet rendezésére, egy héttel elhalasztották azt, várva a konkrét megoldást. 

„Biztos forrásból értesültünk arról, hogy a kabinet szerdai ülésén nem fognak tárgyalni a törvénymódosítást célzó sürgősségi kormányrendeltről, ami megszüntetné a kalózkodást, és leállítaná azon cégek tevékenységét, amelyek engedély nélkül szállítanak. Felix Stroe úr határozottan vállalta, hogy a december 20-ai kormányülésen elfogadják a sürgősségi kormányrendeletet, ami eltörli az „ismételten” kifejezést a 2003/38-as törvényből, és így az illetékes hatóságok egységesen tudják majd alkalmazni a jogszabályt” – nyilatkozta Vasile Ștefănescu, a COTAR elnöke.

Emlékeztetett, az ágazatban tevékenykedők már több éve várnak erre a sürgősségi kormányrendeletre, ami „megfékezné a kalózkodást és minden olyan cég tevékenységét, amely engedély nélkül szállít, megbújva bizonyos digitális platformok mögött”.

Bogdan Dincă, a COTAR fuvarozói szövetség bukaresti szervezetének elnöke közben a sajtó képviselőinek nyilatkozva határozottan leszögezte,

már nincs miről egyeztetniük a kormány illetékeseivel, csupán arra várnak, hogy a kabinet elfogadja a rendeletet.

„Hiányzik a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter jóváhagyása. Úgy gondolták, nem sürgős, be akarják terjeszteni a döntéshozók elé, hogy vitassák meg. Mi úgy gondoljuk, hogy sürgős” – vélekedett az illetékes, aki egyúttal bejelentette, amennyiben nem rendezik követeléseiket, úgy a következő napokban is folytatják a tüntetést. „21-ére és 22-ére is van engedélyünk, eltökéltek vagyunk a tüntetés folytatására, amennyiben a kormány nem orvosolja a problémát” – jegyezte meg Dincă.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »