Több száz francia rendőr vonult utcára

Több száz rendőr tiltakozott spontán módon szerda hajnalban Franciaország nagyobb városaiban a hatóságokkal szembeni rendszeres utcai támadások ellen, és követelte felszereltségük megerősítését.

A héten ez volt a második spontán rendőri megmozdulás. Keddre virradóra a párizsi Champs-Élysées sugárúton több száz rendőr gyűlt össze, hogy szolidaritását fejezze ki azokkal a kollégáival, akik ellen tizenegy nappal korábban Molotov-koktélos támadást hajtottak végre Párizs egyik elővárosában.

A nem engedélyezett megmozdulást a rendőri vezetők és a kormány is elítélte.

Szerdára virradó éjjel azonban az Unité SGP Police rendőri szakszervezet is csatlakozott a tüntetőkhöz, és október 26-ára nagyszabású tiltakozó felvonulást hirdetett Párizsban.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy szerda délután fogadja a megmozdulást szervezők képviselőit.

Valls nem teljesítette ígéretét

A tiltakozók azt kifogásolják, hogy Manuel Valls miniszterelnök a belügyminiszter többszöri ígéretei ellenére egyelőre nem erősítette meg sem a járőrözők létszámát, sem a rendőrök felszereltségét.

Kedd este négyszáz rendőr gyűlt össze a Párizstól délre található Évry városban, ahol Jean-Marc Falcone országos rendőrkapitány Essone megye rendőri vezetőivel tárgyalt. Ebben a megyében történt a Molotov-koktélos támadás. Az országos parancsnok kedden napközben elfogadhatatlannak nevezte a rendőrök megmozdulását, ezért a rendőrök este kifütyülték a vezetőjüket, és lemondását követelték.

„Majdnem meghaltak a kollégák, úgy megégtek. Egy kis, nyugis tüntetést szerveztünk, nem okoztunk kárt, a válasz pedig eljárás a rendőrök ellen, és szankciók” – mondta egy tiltakozó rendőr a BFM hírtelevízióban.

Nincs sztrájkjoguk

„Megértem a felháborodásukat, az aggodalmukat, a félelmüket, de az országos rendőrségnek nincs sztrájkjoga, nem fejezheti ki az elégedetlenségét tüntetéseken. A rendőrök szolgálaton kívül nem gyülekezhetnek egyenruhában” – mondta szerda reggel Jean-Marc Falcone az RTL kereskedelmi rádióban. Az országos kapitány hangsúlyozta, hogy azért indított vizsgálatot, mert a tiltakozók a munkaeszközeiket használták a munkaidőn kívüli tüntetéseken.

A párizsi kórház előtt is összegyűlt kedd este mintegy hatvan rendőr, ahol az egyik sérült kollégájukat ápolják, és a dél-franciaországi Marseille-ben is mintegy százan tüntettek egyenruhában. A híradások szerint Nizzában ás Toulouse-ban is voltak kisebb szolidaritási megmozdulások.

Fél évvel a francia elnökválasztás előtt a jobboldali jelöltek és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke is támogatásáról biztosította a rendőröket.

A favoritnak számító Alain Juppé a France 2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy „tökéletesen érti a rendőrök lelkiállapotát”. „A közrend biztosítása elsősorban politikai szándékot és a hatóságok tiszteletét feltételezi. Jelenleg az államnak nincs tekintélye, tisztelete” – mondta Juppé.

Az ügy előzménye

Október 8-án mintegy tizenöt álarcos fiatal támadt két rendőrautóra a Párizstól 30 kilométerre délre fekvő Viry-Chatillon városban. A rendőrök egy kereszteződésben teljesítettek szolgálatot, ahol a piros lámpánál megálló járműveket rendszeresen megtámadják. Feladatuk az volt, hogy ellenőrizzenek egy térfigyelő kamerát, amelyet korábban már több alkalommal megrongáltak. A térfigyelőt a kereszteződésben tapasztalt rablási hullám nyomán helyezték el a hatóságok.

Három nappal később több száz rendőr tiltakozott országszerte a rendőrőrsök előtt a támadás miatt. Jóllehet Manuel Valls miniszterelnök a bírálatokra reagálva ígéretet tett arra, hogy a támadókat megtalálják és felelősségre vonják, egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »