Több száz elhurcolt ukrán gyerek nyomára bukkantak egy orosz városban

Több száz elhurcolt ukrán gyerek nyomára bukkantak egy orosz városban

Ukrajna már több ízben megvádolta Oroszországot azzal, hogy a megszállt körzetekben élő ukrán állampolgárokat erőszakkal telepíti át saját területére, köztük gyermekeket is. Közülük most több száznak a nyomára akadtak az Azovi tenger melletti Taganrog városában. Kijev a népirtás körébe tartozó cselekménynek nevezi a gyermekek elrablását és áttelepítését.

A gyerekeket az ukrajnai Donyecki régióból vitték a negyedmilliós kelet-oroszországi városba (ami egyébként a nagy író, Anton Pavlovics Csehov szülőhelye). A kijevi kormány már több bizonyítékot is bemutatott ilyen esetekre, és június eleje óta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei vizsgálják az ilyen ügyeket.

A most megtalált mintegy 400 kiskorút a Romashka nevű taganrogi sportkomplexumban helyezték el, amit átmeneti menekültszállássá alakítottak át. A gyerekek közül a legfiatalabb két éves. Nemcsak a bentlakásos otthonok és iskolák árváit vitték oda, hanem olyanokat is, akiknek édesapját behívták az ukrán hadseregbe. A tábor munkatársai elmondták, hogy a gyerekek orosz útlevelet kapnak, és orosz szülők örökbe fogadhatják őket.

Ukrajna ezekért a gyerekekért is harcolni fog

A gyermekek agresszor országba való átszállítását kifejezetten tiltja a gyermekek jogairól szóló genfi egyezmény. Mégis, Ljudmjla Gyeniszova ukrán ombudsman 210 ezerre teszi az erőszakkal deportált gyermekek számát.

Ukrán becslés szerint 1,2 millió ukránt deportálhattak az oroszok

Hírdetés

Az ukrán kiskorúak elrablásával kapcsolatos hírek március közepén kezdtek elterjedni, amikor az ukrán külügyminisztérium arról számolt be, hogy az orosz erők 2389 gyermeket vittek el Luhanszk és Donyeck régióból. Ekkor Pjotr ​​Andrjuscsenko, Mariupoli polgármesteri hivatal munkatársa arról számolt be, hogy mintegy 4500 városlakót vittek át akaratuk ellenére a határon Oroszországba.

Bár az elrabolt személyek (köztük a gyerekek) pontos száma még nem tisztázott, egyre több bizonyíték utal arra, hogy tömegekről van szó. Április közepén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrán tisztviselők részletes adatai alapján jelentette, amely szerint az orosz csapatok hozzávetőleg 500 000 civilt deportáltak. A számok azóta nőttek, és az ukrán hatóságok a közelmúltban úgy becsülték, hogy 1,2 millió ukránt akaratuk ellenére deportáltak.

Maria Lvova-Belova, az orosz gyermekjogi ombudsman március elején találkozott Vlagyimir Putyinnal, hogy az Állami Duma elé vigyenek olyan változtatásokat, amelyek egyszerűsítenék az orosz jogot, hogy felgyorsítsák az ukrajnai háborús övezetből származó gyermekek örökbefogadását. Áprilisban Lvova-Belova megerősítette, hogy Ukrajnából 1560 gyermek érkezett Oroszországba szülei nélkül, és elmondása szerint ezek egy részét már orosz családok fogadhatják örökbe.

Lilia Gumerova orosz szenátor arról beszélt, hogy a „felszabadult területekről származó” ukrán gyerekeknek nincs orosz nyelvtudása, és bejelentette, hogy speciális nyári táborokat szerveznek az orosztanításra. Ehhez hasonló a taganrogi intézmény is. A gyerekek “áttelepítésének” tényét tehát az orosz kormány sem tagadja.

Az Orosz Föderáció azt viszont nem ismerte el, hogy „tömeges evakuálást” hajt végre a gyermekotthonokból és bentlakásos iskolákból, beleértve azokat az utcákon kóborló gyerekeket is, akik az ellenségeskedés miatt veszítették el a kapcsolatot szüleikkel, vagy gondviselőik meghaltak.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »