Több száz civil áldozat Kelet-Gútában

Több száz civil áldozat Kelet-Gútában

Szíriában tovább folytatódik a kormányerők Kelet-Gúta elleni támadásai. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns aktivista szervezet szerint csütörtökön 13-an haltak meg, 120-an pedig megsebesültek a térség legnagyobb városában. Az ENSZ szíriai különmegbízottja csak az azonnali tűzszünet segíthet, viszont a damaszkuszi rezsim szövetségese, Oroszország, csak feltételekkel támogatna egy tűzszünetet a világszervezetben.

Halott gyermekétől búcsúzott egy szír férfi Kelet-Gútában. A terület a főváros, Damaszkusz közelében található, és iszlamista fegyveresek uralják. A kormányerők napok óta lövik és bombázzák a környéket. A polgári áldozatok száma meghaladhatja a 300-at.

„Ez a klinikai részleg nem működik, az intenzív osztály sem, a műtő sem, az inkubátoregység vagy a gyermekosztály sem. A kórházban az összes részleg működésképtelen. A pusztítás az egész kórházat érintette. 4 légitámadást hajtottak végre, amelyet a tüzérségi támadással erősítettek meg”  – számolt be az Sl Shifa kórház szóvivője, hozzátéve, hogy az életmentő műtéteket a romok között is elvégzik.

Az ENSZ szíriai különmegbízottja azonnali tűzszünetet követel, hogy a sebesülteket el lehessen látni, a civilek pedig ivóvízhezz és élelemhez juthassanak.

 „Nyomást kell gyakorolni, hogy minél előbb életbe léphessen, mert nincs más alternatíva, mint a tűzszünet és a humanitárius segítségnyújtás” – mondta a világszervezet illetékese Staffan de Mistura.

A szír kormányerőket támogató Oroszország feltételekkel menne bele egy 30 napos tűzszünetbe. „A határozatot, amelyet kértek, hogy fogadjuk el, készen állunk megfontolni. De nagyon részletes indítványt készítettünk, amely kimondja, a tervezett tűzszünet semmilyen esetben sem vonatkozna az Iszlám államra, az Al Núszta frontra, vagy bármilyen, velük kapcsolatban álló csoportra, amelyek rendszeresen lövik Damaszkusz lakónegyedeit. Nyugati partnereink sajnos nem támogatnak egy ilyen precízen meghatározott, a terroristákat kizáró tűzszünetet” – mondta az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű ellenzéki szervezet a héten azt állította, hogy orosz gépek is bombázzák Kelet-Gútát. A szír kormány azzal védekezik, hogy a terroristákat támadja és nem a civileket. Az állami tömegtájékoztatás szerint a tüzérségi támadásokkal a kormányerők a gyalogsági támadást készítik elő.

Szíriában 2011 óta tart a polgárháború, amelyben becslések szerint fél millióan haltak meg, tízmillióan pedig elmenekültek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »