Több sebből vérzik a csok

Több sebből vérzik a csok

Kiszámítható lakáspolitikát sürgetnek az ingatlanpiaci szereplők. Egy a parlamentben tartott szakmai konferencián elhangzott: a csok jelenleg több sebből vérzik, a szakemberek egyebek mellett szigorúbb energetikai szabványokat sürgetnek, és azt is szerencsésnek tartanák, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása.

A parlamentben tartott szakmai konferencián a pártok képviselői is részt vettek. Abban valamennyien egyetértettek, hogy több új lakásra, családi házra lenne szükség. „Ha jó a családok számára, a gazdaság számára, az építőipar számára is, ez a jó megoldás, és az a célunk, hogy az elkövetkezendő 4-5 év alatt a 25-30 000 lakásig el tudjunk jutni” – mondta Szászfalvi László KDNP-s országgyűlési képviselő.

Az ingatlanszakértő szerint a családi otthonteremtési kedvezmény hatása egyelőre nem érzékelhető. A csoknál három gyermek után tízmillió forint az állami támogatás, újabb tízmillió pedig a kedvezményes hitel. „Az emberek nem terveznek, nem statisztikai adatokkal dolgoznak, érzelmekkel dolgoznak, várakozásokkal dolgoznak. A kommunikációból azt veszik ki, ami számukra a legjobb vagy legjobbnak tűnik. Fontos lenne tisztább tájékoztatás az ügyben, mert nem mindenkinek van ez a csokprogram” – fogalmazott Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa.

Egy már felépült új lakás akkor vásárolható meg csokkal, ha a használatbavételi engedély megvan. Ezeket a lakásokat azonban a tehetősebb vevők elkapkodják – nyilatkozta a legnagyobb hazai bank képviselője. „Jelenleg ez a támogatás nem vehető igénybe társasházi lakásépítésekre. Arról van szó, hogy csak használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásra lehet igényelni ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy mire felépül ez a projekt, addigra a készpénzes vevők elviszik, tehát akik szociálisan rászorultak volna vagy igénybe vették volna ezt a támogatási összeget, ők ebből kiestek” – tette hozzá Kormos Zoltán, az OTP Bank Nyrt. igazgatója.

Energetikai szakértők szerint visszaüthet, hogy a csokos lakások mentesülnek a szigorú energiahatékonysági követelmények alól. „Lássuk be, jelen pillanatban úgy fognak Magyarországon épületek épülni a következő másfél évben, hogy tudjuk, az energetikai szabványok 2018-tól változnak, és minimum 30 százalékra lehet azt mondani, hogy az új szabványok szigorúbbak lesznek, mint a jelenlegi, tehát konkrétan azt lehet mondani, hogy konzerváljuk a meglehetősen rossz minőségű új épületeket, épületállományt a csoknak a segítségével” – hangsúlyozta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet munkatársa.

Az építési vállalkozások az új lakások vásárlásának mintájára a lakásfelújítások áfáját is csökkentenék, ami szerintük fehéríthetné a gazdaságot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »