Több raktányi segélyszállítmány vált a lángok martalékává a nyugat-jemeni Hodeidában

Lángok martalékává vált több raktárnyi segélyszállítmány szombaton a nyugat-jemeni Hodeida kikötőjében – közölték a síita húszi lázadók uralta város kikötőjének munkásai.

A raktárakban élelmiszert és főzéshez használatos tüzelőanyagot tároltak, valamint a polgárháború menekültjeinek szánt több százezer matracot. A helyszínre kiérkezett tűzoltók legfrissebb értesülések szerint még mindig a lángok eloltásával vannak elfoglalva.

A tüzet feltehetően rövidzárlat okozhatta.A Reuters brit hírügynökség birtokába jutott videofelvételeken a sűrű füstöt lehetett látni a létesítmény felett.

Hírdetés

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) egyik munkatársa a Reutersnak megerősítette: „A tűzben nagy mennyiségű üzemanyag, humanitárius segély és élelem semmisült meg”. Hozzáfűzte, vizsgálatot indítanak az eset feltárására.

Hodeida kikötője létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatása szempontjából, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszerszállítmányok körülbelül 70 százaléka a polgárháború pusztította Jemenbe.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A síita lázadók 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányt légierővel segítő arab koalíció. Az ENSZ szerint a jemeniek háromnegyede, vagyis mintegy 22 millió civil szorul segélyre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »