Több pénzhez jutnak a méhészetek

Több pénzhez jutnak a méhészetek

Évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére – jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A korábbi bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Méhészeti és Méhegészségügyi továbbképző konferenciáján. Az eseményen a politikus hangsúlyozta, hazánkban az átlagos méhcsalád-sűrűség meghaladta a 12 méhcsalád négyzetméterenként, amivel Európában első helyre kerültünk.

Nagy István kiemelte, a magyar méz minősége kiváló, amelynek fenntartást a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretén belül végzett mézvizsgálatok segítik. A minőségellenőrzést az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi, ennek keretében monitoring-vizsgálatokat és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytatnak.

Hírdetés

A méhészek a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, kereskedőknek hordósan, egy százalékát kiszerelve kiskereskedőknek, üzleteknek, további egy százalékát ipari felhasználóknak 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik – ismertette az államtitkár.

Hozzátette: a Földművelésügyi Minisztérium és az OMME stratégiai partnerségi megállapodásának köszönhetően közös munka folyik például a növényvédelemmel kapcsolatban is. Ennek lényege, hogy a szabályrendszer garantálja azokat a feltételeket, amelyek a méhekre veszélyt nem jelentő, optimális gazdálkodást tesznek lehetővé.

A méhészkedés jelentősége milliárdokban mérhető. A megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is elvitathatatlan, a 100 leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát ugyanis rovarok porozzák be.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »