Több panaszt kapott az ombudsman

Több panaszt kapott az ombudsman

Öt éve nem érkezett ennyi beadvány az emberi jogi biztos irodájába, mint a legutóbbi évben – erről Mária Patakyová ombudsman tájékoztatott eddigi hivatali idejének értékelésekor.

Az ombudsmannak ötéves megbízatási idejének feléig összesen 4754 beadványt küldtek, amelyben valamilyen jogsértésre panaszkodtak, ebből 4504-et már sikerült megoldaniuk. „Az ombudsman hivatalba lépése után kiadott egy tájékoztató útmutatót, amely megkönnyítette a beadványok benyújtását, az intézmények közti eligazodást” – fogalmazott Marián Török, az emberi jogi biztos irodavezetője. A kiadvány négy nyelven, köztük magyarul is elérhető az interneten.

Idősek jogai

Hírdetés

Idén két nagyobb területet vizsgált az iroda. Az egyik az idősek jogainak betartására irányult a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, amelyekből jelenleg az országban 756 van, 34 000 idős embert gondoznak. Az országos felmérés eredményei alapján az ombudsman úgy véli, hogy ezekben az intézményekben a szükségesnél ritkábban végeznek ellenőrzéseket, ennek következtében sérülhetnek az idősek emberi jogai. Az ellenőrzések gyakran csak formálisak, a szolgáltatás minősége helyett inkább az adminisztratív kötelességeket ellenőrzik. Patakyová azt is problémának tartja, hogy a törvény nem határozza meg pontosan, kiknek a feladata ezen vizsgálatok elvégzése. Az ombudsman észrevételeit minden érintett szervnek elküldte, akárcsak javaslatait, amelyekkel módosítaná a jelenlegi törvényeket. A kutatást 6 kiválasztott intézetben folytatták, hogy valós képet kapjanak az ezekben az intézményekben uralkodó állapotokról.

Örökbefogadás

A másik nagyobb kutatás a hazai örökbefogadás körülményeire fókuszált. Ennek a kutatásnak az eredménye alapján Patakyová szerint a rendszert úgy kellene beállítani, hogy a gyerekek számára találjanak családot, ne pedig fordítva. Elmondása szerint sokkal kevesebb gyereket lehet örökbe fogadni, mint ahány szülő szeretne adoptálni, viszont a gyerekek sokszor nem teljesítik a leendő szülők elvárásait. Ezért az ombudsman olyan intézkedéseket javasolt, amelyeknek köszönhetően bővebb felvilágosítást kaphatnak az adoptációt tervező szülők.

Patakyová eddig kétszer fordult az Alkotmánybírósághoz. A gyermekekkel szembeni pénzügyi végrehajtás kapcsán benyújtott beadványát elutasították, de az egészségkárosodottak kor alapján való diszkriminációjával foglalkozó javaslatáról az Alkotmánybíróság plénuma fog dönteni. Az ombudsman először használta ki, hogy felszólalhatott az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt a 2013-as szepsi rendőrrazziával kapcsolatban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »