Több ország közösen rendezné meg a foci-vb-t?

Újabb tervvel állt elő Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke: azt szeretné, ha a jövőben több ország közösen bonyolítaná le a világbajnokságot.

„Számomra ez nagyon fontos kérdés” – mondta az AFP francia hírügynökségnek. „Beszélnünk kell a közös rendezés lehetőségéről.”

Ahogy fogalmazott: a futball-vb „gigantikus eseménnyé” vált, s ma már csak néhány olyan ország van, amely megengedheti magának a rendezést és egyedül meg tudja szervezni a tornát.

A vb-k történetében eddig mindössze egyszer, 2002-ben fordult elő, hogy két ország – Japán és a Koreai Köztársaság – közösen volt házigazda.

Amikor Infantino még az európai szövetség főtitkára volt, tevékenyen részt vett a 2008-as (Ausztria és Svájc), illetve a 2012-es (Lengyelország és Ukrajna) Európa-bajnokság szervezésében.

„Mindkettő siker volt. Meglátjuk, hogyan alakul a 2020-as kontinensviadal” – utalt arra, hogy négy év múlva Európa 13 városa, köztük Budapest ad otthont a mérkőzéseknek.

A FIFA új elnöke hétfőn felvetette a 48 csapatos világbajnokság ötletét is, ez szerinte 2026-tól valósulhatna meg. A tervet azóta Európában sokan kritizálták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »