Több ország is elítélte a koszovói rendőrség akcióját

Több ország is elítélte a koszovói rendőrség akcióját

Szerbia, az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok is elítélte a koszovói rendőrség kommandósainak akcióját egy szerb politikus ellen. Az amerikai külügyminisztérium közleményben szólította fel a feleket, hogy tartózkodjanak a helyzet további élezésétől, cselekedjenek kiegyensúlyozottan, és békés úton rendezzenek minden nézeteltérést.

Mintegy száz kommandós tört be egy Kosovska Mitrovica-i konferenciára, ahol a helyi szerbek tanácskoztak Marko Djuriccsal, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjével. A rendőrök könnygázgránátokkal oszlatták szét a tömeget, Djuricot pedig bilincsbe verve szállították Pristinába, majd kiutasították az országból azzal az indokkal, hogy illegálisan lépett Koszovó területére, a hatóságok ugyanis nem engedélyezték neki a belépést korábbi kijelentései miatt, amelyekkel Pristina szerint feszültséget akart kelteni.

Válaszként a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak az ország etnikai határvonalára. Belgrádban a szerb köztársasági elnök brutális provokációnak, agyament cselekedtnek és a legrosszabb bűntettnek nevezte az esetet. Alekszandar Vucsics szerint Marko Djuric három levelet is írt, amelyben belépési engedélyt kért Koszovóba. A szerb köztársasági elnök bosszút ígért.

– Nem nyeljük ezt le. Mindenkit, aki részt vett Marko Djuric elrablásában, mindenkit aki részt vett Djuric és más szerbek megverésében, szerb bíróság elé kerül, ide értve azt a két szerb nemzetiségű embert is, aki segédkezett az albán terroristáknak Marko Djuric elrablásának logisztikájában – mondta a szerb köztársasági elnök.

A koszovói szerb képviselők kedden úgy döntöttek, hogy kilépnek a pristinai kormánykoalícióból. A koszovói szerbek képviselői Belgrádban találkoztak Aleksandar Vucic szerb államfővel, akit tájékoztattak döntésükről.

– Szeretném bejelenteni, hogy a Szerb Lista kilép a koszovói kormányból, így az nem élvezi tovább a támogatását – nyilatkozta Goran Rakic, a Koszovói Szerb Lista elnöke.

A koszovói kormánykoalíció így kisebbségbe került a parlamentben, eddig ugyanis a 120 fős törvényhozás 62 képviselője támogatta a kormányt. A belgrádi találkozón megjelent az elhurcolt és kiutasított Marko Djuric is. A férfi szerint azt az üzenetet kapták a szerb államfőtől, hogy többé senki sem üthet rajta a szerb szeparatistákon.

– A koszovói szerb képviselők és más jelenlévők a mai találkozón világos üzenetet kaptak a szerb államfőtől Aleksandar Vucictól, hogy többé senki sem hajthat végre a Villámlás és Vihar műveletekhez hasonlót. Ez az észak koszovói szerbekre és a déli területeken élő szerbekre is igaz – fogalmazott a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője.

A koszovói miniszterelnök szerint rossz lépés, hogy a koalíciós partner kiszáll.

– Nem tervezem, hogy lemondok. komolyan azt tervezem, hogy folytatom. azoknak, akik támogatják a kormány munkáját partnerséget ajánlok, akik pedig mennek, menjenek – jelentette ki Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök.

A történteket Szerbia, az Európai Unió és Oroszország is elítélte. Hasonlóképpen tett az Egyesült Államok is. Az amerikai külügyminisztérium közleményben szólította fel a feleket, hogy tartózkodjanak a helyzet további élezésétől, cselekedjenek kiegyensúlyozottan, és békés úton rendezzenek minden nézeteltérést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »