Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban

Az utóbbi napok rendkívüli havazása tizenháromezer turistát zárt el a külvilágtól a svájci Alpokban, egy síparadicsomban Zermatt városánál.

Az utóbbi napok rendkívüli havazása tizenháromezer turistát zárt el a külvilágtól a svájci Alpokban, egy síparadicsomban Zermatt városánál – írja az MTI.

Janine Imesch, a városi hatóság egyik képviselője azt mondta, a délnyugat-svájci Valais kantonban fekvő Zermattban jelenleg tizenháromezer turista van. A hó miatt sem odajutni, sem a városból kijutni nem lehet, és áramkimaradások vannak. Hozzátette, hogy a településre vezető utat hétfő reggel lezárták, vonat utoljára este fél hatkor érkezett.

Zermattban 13 400 ágy van a turisták számára, ebből 7200 szállodákban, 6200 apartmanokban. Mintegy 5500 a helyi lakosok száma.

Hírdetés

Imesch szerint nagy a csend, romantikus a hangulat, nincs pánik. A régióból felderítő repülést terveznek, hogy felmérjék a helyzetet.

A svájci sajtó szerint a sár- és hólavinától, kőzuhatagtól tartva számos utat lezártak Valais kantonban. A térségben a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben – közölte a rendőrség, amely szerint este újra felmérik a helyzetet.

A The Local Switzerland beszámolója szerint kedd reggel zárva voltak a sípályák a városban. A Zermatt mellett fekvő St. Niklausban két házat evakuáltak.

Ezzel szemben Svájc legtöbb részén a napokban a hőmérséklet messze meghaladta az év ezen időszakában általános értékeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »