Több mint száz napja van börtönben Stan Swamy, az őslakosok jogait védő idős indiai jezsuita

Több mint száz napja van börtönben Stan Swamy, az őslakosok jogait védő idős indiai jezsuita

Január 17-én, vasárnap múlt száz napja, hogy „terrorizmus és lázadás keltése” vádjával, eljárás nélkül börtönben tartják a 83 éves, beteg Stan Swamy jezsuitát, aki a kelet-indiai Dzsarkhand szövetségi állam őslakosainak emberi jogaiért küzdött évek óta.

Tavaly október 8-án tartóztatta le Swamyt az indiai Nemzeti Nyomozó Hatóság, mely a terrorizmuselhárítással foglalkozik. Az eltelt száz nap azonban nem volt elegendő arra, hogy elkezdjék az ellene indított eljárást, noha immár világszerte egyre szélesebb körűek a kiszabadításáért tett kezdeményezések. Swamy súlyos Parkinson-kórban szenved, és félő, hogy Mumbai túlzsúfolt Taloja börtönében ő is megkapja a Covid-fertőzést.

Január 15-én, pénteken Dzsarkhand szövetségi állam Dumka városában keresztény felekezetek hívei és polgárjogi aktivisták békés tüntetést tartottak Stan Swamy kiszabadításáért. Kezükben égő gyertyával és transzparensekkel vonultak, melyek egyike ezt hirdette: „Swamy atya mindig a szegény törzsi kisebbség ügyét képviselte, minden katolikus számára példás módon.”

A Jézus Társasága társadalmi igazságosságért felelős titkársága már október 9-én, Swamy letartóztatásának a hírére nyilatkozatban adott hangot mélységes aggodalmának. Most a jezsuiták dél-ázsiai konferenciája emelte fel szavát az indiai papért. Köztük az ugyancsak az emberi jogokért küzdő Cedrik Prakash rövid Twitter-felhívása így hangzik: „Álljunk Stan Swamy mellé, kérjünk szabadon bocsátását!”

Swamy esete felkeltette az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának figyelmét is, Mary Lawlor tisztviselő felvette a kapcsolatot az indiai szakértőkkel, hogy tisztázzák a törvénytelen letartóztatás körülményeit.

Hírdetés

Az indiai katolikus püspöki konferencia nyilatkozata „érthetetlennek” minősítette a letartóztatást, miközben leszögezte, hogy Swamy atya évek óta „az adivasi őslakosok jogait védelmezte a kormány jogtalan lépéseivel szemben”. A püspökök emlékeztetnek arra, hogy Indiában a katolikus hívek életét és elkötelezettségét „mindig tisztelet övezte, és olyan közösségnek tekintik (őket), melynek tagjai tiszteletben tartják a törvényeket” és az „anyaország szolgálatában állnak”. „Tevékenyen hozzájárultak a nemzet építéséhez, az ország előrehaladásához és együttműködtek a kormánnyal a közjó érdekében minden indiai állampolgár felé.”

Az indiai katolikus szerzetesrendek konferenciája is kiállt a bebörtönzött szerzetes szabadon bocsátásáért, míg az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (FABC) így nyilatkozott: „Stamy atya letartóztatása és kegyetlen bebörtönzése arra az eljárásra emlékeztet bennünket, melyet Mahatma Gandhi szenvedett el, amikor népe jogaiért küzdött.” A különféle egyházi megnyilatkozásokhoz sok vezető indiai politikus is csatlakozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »