Több mint nyolcszáz külföldi állampolgár szavazhat Szlovákiában május 25-én

Több mint nyolcszáz külföldi állampolgár szavazhat Szlovákiában május 25-én

Összesen 824 külföldi állampolgár adhatja le szavazatát szlovákiai jelöltekre: közülük a legtöbben cseh állampolgárok. A szlovákiai EP-képviselőjelöltek megválasztására a nagykövetségeken, konzulátusokon nincs lehetőség.

A Szlovákiában szavazni kívánó külföldiek között 122 lengyel és 118 magyar állampolgár is található -tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium választási osztálya.

Emellett további 83 német, 47 brit, 36 román, 32 olasz és 15 francia állampolgár kérvényezte, hogy a szlovákiai jelöltekre voksolhasson.

Azok a külföldi állampolgárok adhatják le szavazatukat Szlovákiában, akik az ország területén állandó lakhellyel rendelkeznek és kérvényezték a felvételüket a választói jegyzékbe.

Hírdetés

Csaknem minden uniós országból akadt kérvényező, Ciprus, Észtország és Málta kivételével. 

Konkrétabb információkkal az egyes országok pozsonyi nagykövetségein tájékozódhatnak – közölte Petra Friese a belügyminisztérium sajtóosztályától. 

Minden választópolgár csak egy uniós ország jelöltjeire adhatja le szavazatát az EU egyik tagállamában, ha ezt megszegik, 100 eurós összegű büntetéssel sújthatók.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »