Több mint másfél száz további településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat

Több mint másfél száz további településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat

160 településsel és 300 településrésszel bővül azoknak a helységeknek a listája, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 15 százalékot – a kormányrendeletet csütörtökön ismertette Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a parlament nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottságában.

A rendelet július 1-jén kerül a kormány elé és 2023. január 1-jén lép életbe.

A törvény szerint azokon a településeken használható a hivatalos érintkezésben a kisebbség nyelve, ahol a kisebbség aránya két egymást követő népszámláláson meghaladja a 15 százalékot.

Hírdetés

„A kisebbségi nyelvhasználati jogok elsősorban Szlovákia északkeleti részén található településeken bővülnek a roma és a ruszin nyelv esetében” – mondta Bukovszky.

Bukovszky arról is tájékoztatott, hogy a települések kisebbség nyelvén történő hivatalos megnevezéséről történészekkel és olyan nyelvészekkel egyeztettek, akik beszélik az adott kisebbség nyelvét. „A rendelet elkészítése során figyelembe vették a munkacsoport javaslatait, a nyelvi és társadalmi vonatkozásokat, és kérdőíves felmérés útján az érintett községekkel is megtörtént a kapcsolatfelvétel” – tette hozzá Bukovszky.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »