Több mint kétmillió rászoruló kap 50 védőmaszkot két hónapra, ismertették a kedvezményezetteket

Több mint kétmillió rászoruló kap 50 védőmaszkot két hónapra, ismertették a kedvezményezetteket

Elfogadta csütörtöki ülésén a román kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében 2,3 millió rászoruló személynek biztosítanak ingyenesen védőmaszkokat.
A Ludovic Orban vezette kabinet ülését követően Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt mondta, személyenként 50 védőmaszkot osztanak majd ki két hónapra. Megnevezte a kormány azt is, milyen kategóriába, hátrányos helyzetű csoportokba tartozó személyek kaphatnak védőmaszkokat ingyen. Ide tartoznak a 2001/416-os számú törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai, valamint a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai.

Hírdetés

Ingyen kapnak védőmaszkot a 704 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, továbbá azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján).

Az egyéni védőeszközöket az egészségügyi minisztérium szerzi be, és a megyei közegészségügyi igazgatóságokon keresztül juttatja el a helyi hatóságokhoz. Ennek érdekében 230 millió lejjel egészítik ki a szaktárca költségvetését.

„A rendelet elfogadásától számított három napon belül a helyi hatóságok el kell hogy küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját, és amint megtörténik a beszerzés, az igazgatóságoknak három napon belül továbbítaniuk kell a maszkokat a helyi hatóságoknak” – idézte az Agerpres hírügynökség Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezetőt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »