Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma

Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma

Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben – közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden.

Szlovákiának Ukrajnával négy határátkelője van, ezek közül jelenleg három bonyolít le gyalogos és autós személyforgalmat, az ugari, a felsőnémeti és a nagyszelmenci. Az egyetlen szlovák-ukrán vasúti határátkelőnél – Tiszacsernyőn – már korábban ideiglenesen leállították a személyforgalmat.

A szlovák rendőrség adatai szerint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt ezen a három határátkelőn napi átlagban összességében mintegy másfél ezren léptek be Szlovákiába. Ez a szám az utóbbi napokban a többszörösére emelkedett, az elmúlt 24 órában 12 ezer volt. A konfliktus kezdete utáni első napokban kiadott statisztikák szerint az ukrán oldalról Szlovákiába belépők túlnyomó része ukrán útlevéllel rendelkezett.

Hírdetés

A szlovák rendőrség aktuális adatai szerint a szlovák-ukrán határátkelők közül az országba való belépésnél kedden reggel a legtöbben – mintegy másfél ezer gépkocsi és ötszáz gyalogos – Felsőnémetinél várakoztak, ott 10-12 óra volt a várakozás időtartama. A leghosszabb várakozási időt – mintegy 30-35 órát – az ugari határátkelőtől jelentették, ott kedden reggel mintegy 700 gépkocsi és 50 gyalogos várt a bebocsátásra.

Szlovákiában szombaton rendkívüli helyzetet vezetett be a kormány arra hivatkozva, hogy az ukrajnai konfliktus következményeként “külföldiek tömeges beáramlásával” kell számolni. A rendkívüli helyzet ilyen indokkal történő bevezetését lehetővé tévő törvénymódosítást pénteken gyorsított eljárásban fogadta el a parlament. Szlovákiában csak a múlt héten ért véget a tavaly ősszel már többedik alkalommal meghosszabbított – a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett – rendkívüli helyzet.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »