Több mint hétszázezren az előrehozott választások mellett

Több mint hétszázezren az előrehozott választások mellett

A petíciós bizottság szerint több mint hatszázezren írták alá az előrehozott választást célzó népszavazás kihirdetéséért indított petíciót. Az aláírásokat hétfőn (május 3.) adják le az elnöki palota iktatójában.

A TASR hírügynökséget Ervín Erdélyi bizottsági elnök tájékoztatta csütörtökön, aki hangsúlyozta: a szigorú járványellenes óvintézkedések ellenére 11 hét alatt sikerült összegyűjteni a több mint 600 ezer aláírást, ami Szlovákia történetében rekordnak számít.

Hírdetés

Egy népszavazás kihirdetéséhez legalább 350 ezer állampolgár támogató aláírására van szükség. Amennyiben az elnök asszony a népszavazásra bocsátott kérdés miatt az alkotmánybírósághoz fordul, annak 60 napon belül döntenie kell az ügyben.

A petíciós bizottság február elején tette közzé a petíciós íveket a Smer-SD, a Hlas-SD és a parlamenten kívüli SNS pártokhoz köthető népszavazási kezdeményezés keretében. Az aláírásgyűjtést indító pártok szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatta. Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy az állampolgárok egyetértenek-e a kormányzati ciklus lerövidítésével. Az előrehozott parlamenti választásra a népszavazás eredményének kihirdetése után, legkésőbb 180 napon belül kerülhetne sor.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »