Több mint háromezer bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből

Az elmúlt huszonnégy óra alatt mintegy háromezer migránst mentettek ki olasz és más hajók a tengerből líbiai partjainál, két nap alatt több mint ötezer-hatszáz embert emeltek a fedélzetükre – közölte kedd este a mentési missziót irányító olasz parti őrség.

Tájékoztatása szerint az elmúlt napon 23 mentőakció történt a Földközi-tengeren, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.
   

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által a minap közölt adatok szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a “legjárhatóbb” a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.
   
Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával együtt számbelileg növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma. Többségük Líbiából indult útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé. A migránsok zöme afrikai országokból való, és egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »