Több mint három évtizede ellopott márvány angyalszobrokat kap vissza két kis olasz templom

Több mint három évtizede ellopott márvány angyalszobrokat kap vissza két kis olasz templom

Négy 17. századi fehér márvány angyalszobrot loptak el a dél-olaszországi Guardia Sanframondi falu két templomából az 1980-as években; az olasz műkincsrendőrök (TPC) a nyomukra akadtak és visszaszerezték őket.

Egy brit műgyűjtő két évtizede vásárolt két 17. századi márványangyalt egy nápolyi régiségboltban. A rendőrök elmondták, hogy a gyűjtő megpróbálta eladni a szobrokat a franciaországi Avignon egy régiségboltjában, mert azt tervezte, hogy Franciaországból Portugáliába költözik. A francia műkincsrendőrök azonban lopottként jelölték meg az árut. Miután a műgyűjtő megtudta, hogy a szobrok lopottak, átadta a szárnyas puttókat a műkincsrendőröknek – számolt be a La Repubblica.

Az olasz műkincsrendőrök október 19-én elmondták, hogy a leveles indákkal és gyümölcsökkel díszített szobrokat Guardia Sanframondi campaniai község Szent Sebestyén-templomából lopták el 1989. december 13-án. A brit gyűjtő nem tudott arról, hogy lopott holmi van a birtokában, ezért visszaszolgáltatta a szobrokat anélkül, hogy jogi lépéseket tett volna.

A két márványangyalt hivatalosan október 19-én adták át Olaszországnak Franciaország római nagykövetségén – írták közleményükben az olasz műkincsrendőrök.

Hírdetés

A campaniai Benevento megye templomaiban több lopást is elkövettek azután, hogy az 1980-as irpiniai földrengés hatalmas pusztítást vitt végbe Dél-Olaszország sok területén.

A rendőrök hozzátették, hogy egy másik puttópár, mely ugyanúgy lopottként szerepelt a TPC adatbázisában, szintén visszakerülhetett Guardia Sanframondi egy másik templomába. Ezt a két angyalszobrot egy milánói régiségkereskedésben találták meg, a templom papja pedig rájuk ismert.

Forrás: MTI

Fotó: TPC

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »