Több mint ezer migráns rekedt beláthatatlan időre Macedóniában

MTI nyomán

Nagyjából 1200, javarészben afgán és szíriai bevándorló rekedt beláthatatlan időre Macedóniában, mivel Szkopje nem részese annak a migrációs egyezménynek, amelyet az Európai Unió és Törökország kötött – közölték pénteken a balkáni ország hatóságai.

Natalija Sotirova Kordikj, a macedón belügyi tárca szóvivője szerint Szkopje már számos alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat az EU-val egy közös migrációs megoldás érdekében, de eddig nem kaptak pozitív választ.
   
Kordikj szerint mintegy 1030 migráns tartózkodik jelenleg a tabanovcei tranzitközpontban, közel a szerb határhoz. Ez a szám több mint kétszerese annak, amire a központnak kapacitása van, illetve további 130-an a görög határon lévő Gyevgyelijában vannak egy menekülttáborban.
   

A belügyi tárca szóvivője elmondta: a “menekültek” menedéket kérhetnek Macedóniában, kérhetik azt, hogy szállítsák őket haza, vagy visszatérhetnek Görögországba. Ugyanakkor kevesen kérnek menedéket, mivel többségük abban reménykedik, hogy továbbjuthat egy gazdagabb, uniós országba – mondta Kordikj.
   
A görög válságstáb becslése szerint a Görögországban ragadt bevándorlók és migránsok száma a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »