Több mint 550 "fiút és fiatalembert" vetett partra az olasz parti őrség

Több mint 550 illegális bevándorlót, többségében Egyiptomból érkező – az MTI szóhasználata szerint – "fiút és fiatalembert" vitt partra az olasz parti őrség vasárnap Reggio Calabria déli részén.

Rocella Ionica település kikötőjébe először 303 migráns érkezett, majd később egy 250 fős csoport is csatlakozott. Utóbbit egy bajba került halászhajóról mentették ki. A településen csak egy legfeljebb 120 fő befogadására alkalmas sátortábort alakítottak ki, így sok embert más gyűjtőhelyekre szállítottak el.

Az Olaszországba érkező legtöbb illegális bevándorló eddig általában Líbiából vagy Tunéziából indult útnak, újabban a hatóságok viszont azt észlelik, hogy az embercsempészek Törökországból indítanak hajókat, amelyek végül az olasz félsziget déli csücskénél érnek a part közelébe.

Hírdetés

Az Észak-Afrikából gumicsónakokon vagy bárkákon érkezőket rendszerint Lampedusa szigetére vagy szicíliai kikötővárosokba szállítják, míg a Törökországból érkezők többnyire Calabria vagy Puglia régiókban kötnek ki.

A hatóságok adatai szerint idén november 12-ig már 57 833 illegális bevándorló érte el az olasz partokat valamilyen tengeri útvonalon. 2020-ban 31 ezren, az azt megelőző évben pedig, a migránshalász hajókat feltartóztató Matteo Salvini belügyminisztersége idején kevesebb mint 10 ezren érkeztek.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »