Több mint 50 év után lett civil elnöke az országnak

Több mint 50 év után lett civil elnöke az országnak

Több mint fél évszázad után beiktatták az első civil elnököt Mianmarban. Az ország új államfője decemberben, a több mint ötven éven át tartó katonai diktatúra utáni első demokratikus választáson kapott bizalmat.

Az elmúlt bő fél évszázadban nem övezte ekkora figyelem a mianmari elnök beiktatását. A délkelet-ázsiai országban több mint ötven év után először tett esküt olyan személy, aki nem katona. Az 1962-től 2011-ig tartó katonai diktatúra évtizedei után, 2012-ben indult meg a demokratikus átmenet a volt Burmában, de csak tavaly novemberben tartották az első szabad parlamenti választást.

Az elnököt a győztes párt, a Népi Liga a Demokráciáért jelölhette ki. A párt első számú politikusa a csaknem tizenöt évig házi őrizetben tartott, Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí. Ő azért nem indulhatott az államfői tisztségért, mert gyermekei brit állampolgárok, a törvények szerint emiatt nem választható elnöknek. A pozícióra legfőbb bizalmasát, Htin Kjavot jelölte, a politikai döntéseket azonban a háttérben a pártvezető hozza meg.

Ang Szán Szu Csí az új kormányban hivatalosan a külügyi tárcát irányítja majd. A parlamenti képviselők egynegyedét adó hadsereg kezében három kulcsminisztérium maradt: a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca. Az új kormány első intézkedéseivel a gazdaság fellendítése mellett oktatási és egészségügyi reformok bevezetését tervezi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »