Több mint 40 ezer munkanélküli legalább négy éve nem dolgozik

Több mint 40 ezer munkanélküli legalább négy éve nem dolgozik

Az egy évnél hosszabb ideje állástalanok száma Szlovákiában február végén 83,2 ezer volt. Ez előző év februárjához képest jeleng, 30 százalékos csökkentést jelent.

Legalábbis, ha hinni lehet az ÚPSVaR legfrissebb statisztikáinak. Egy év nem tűnik soknak, de rengetegen vannak azok is, akik legalább négy éve hivatalosan munkanélküliek.

Az adatok azonban megyénként jelentősen eltérnek egymástól. A legtöbb 4 éve megszakítás nélkül munkanélküli személy Eperjes megyében található, több mint 12,2 ezer fő.

Ettől alig marad el Kassa megye, ahol 11,9 ezer embert regisztrálnak több mint 4 éve a munkaügyi hivatalban. A tartós munkanélküliséggel leginkább sújtott járások Tőketerebes, Kassa és környéke, Rozsnyó és Nagymihály.

Hírdetés

Besztercebány megye következik a listán, ahol szinten jelentős számú tartós, négy évnél hosszabb ideje állástalan személy található: 9,4 ezer fő. Nem meglepő módon a legtöbb épp a Rimaszombati járásban, ahol az összes munkanélküli két ötöde négy évnél hosszabb ideje állástalan.

Nyitra megyében jobb a helyzet, „csak” 2500 ilyen állástalant tartanak számon. Zsolna megyében ugyanennyien vannak, Trencsén megyében már csak 1400-an. Pozsony megyében 712 négy éve állástalan személyt regisztrálnak, Nagyszombat megyében pedig 595-öt.

Az ÚPSVaR adatai alapján az országos munkanélküliség 5,72 százalékos, február végén 158 444 állástalant tartottak nyilván a munkaügyi hivatalok.

eTrend.sk

Nyitókép: webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »