Több mint 4 millió dollár egy kerámiatálért

A várakozásokat felülmúlva 4,2 millió dollárért (egymilliárd forintért) kelt el egy ritka antik kínai kerámiatál a Christie’s New York-i árverésén. A fekete mázas, sárgásbarna csíkos Ding tál, amely az Északi Szung-dinasztia (960–1127) korából származik, az árverési ház legértékesebb kikiáltási tétele volt a szombaton zárult New York-i Ázsiai Művészeti Héten. A Christie’s „múzeumba illő” darabként írta le a kerámiaritkaságot, amelyért előzetesen 4 millió dolláros leütési árat vártak.

Mindössze három fekete mázas, sárgásbarna csíkos tál létezéséről tudnak a szakértők: egy a cambridge-i Harvard Művészeti Múzeumban, egy másik pedig a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban található. A Christie’s által elárverezett darab az egyetlen, amely jelenleg gyűjtők számára is elérhető.

Az ősi tál az északi Hopej tartománybeli Ding megyéről kapta a nevét, ahol a kerámiaedényeket készítették. Az árverési darab a szakértők szerint a társadalmi elit egy tagjáé lehetett tekintettel egészen különleges minőségére. A tálat feltehetőleg a teázás szertartásához használták, mivel a Szung-dinasztia idején terjedt el a fehér tea élvezete.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »