Több mint 350 milliárd forinttal büntetnék a korrupcióval vádolt Airbust

Több mint 350 milliárd forinttal büntetnék a korrupcióval vádolt Airbust

Korrupció miatt, akar egymilliárd angol font (kb. 351 milliárd forint) büntetést is kiszabhatnak az Airbusra angol és francia ügyészek. A londoni Evening Standard arról számolt be, hogy a vizsgálóügyészek a múlt hónapban ültek össze annak érdekében, hogy egy esetleges egyezségi ajánlatot dolgozzanak ki az Airbus számára. Az angol súlyos csalásokkal foglalkozó hivatalhoz (SFO) közelálló informátorok a lapnak arról számoltak be, hogy David Green, a szervezet vezetője úgy reméli, az még azelőtt egyezségre jutnak az Airbusal, hogy 2018 áprilisában leköszönne hivataláról. Az SFO és az Airubs nem kommentálta az információkat a Reuters megkeresésére.

A brit csalás elleni hivatal 2016 augusztusában indított hivatalos vizsgálatot az Airbus kereskedelmi repülőgépek-értékesítésével kapcsolatban csalás, megvesztegetés és korrupció gyanújával, miután három hónappal korábban egy brit kormányügynökség felfüggesztette a társaság exporthitelét, mert ellentmondást fedeztek fel a légi járműgyártó által közvetítőként bevont harmadik felekkel kapcsolatos nyilatkozataiban. Az angol korrupciós üggyel kapcsolatos eljárás megkezdése után a francia állami pénzügyi ügyészség is előzetes vizsgálatot indított az ügyben.

Az Airbus ellen Ausztriában is vizsgálat van folyamatban. Az osztrák védelmi minisztérium idén februárban jelentette be, hogy korrupció és megvesztegetés miatt perelni fogják a vállalatot az Eurofighter konzorciummal együtt egy 2003-as üzlet miatt. Akkor a gyanú szerint túl drágán adtak el az országnak 15 vadászgépet.

Az Airbus a világ második legnagyobb repülőgépipari vállalkozása 134 ezer alkalmazottal világszerte. 2016-ban 67 milliárd euró bevétele volt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »